1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuotaako lämpö harakoille? Asiantuntija neuvoo, kuinka asunnon vuotokohdat löytyvät helposti

Kireä pakkanen paljastaa rakennusten lämpövuotokohdat nopeasti. Kun asunnossa vetää, voi lähteen löytää nopeasti infrapunalämpömittarin avulla. Mittarin avulla voi tarkastaa esimerkiksi, onko ikkunatiivisteet aika uusia.

tekniikka
Infrapunalämpömittari näyttää ikkunankarmien lämpötiloja.
Infrapunalämpömittari näyttää, millainen lämpötila esimerkiksi ikkunankarmeissa on.Keijo Salokangas / Yle

Kun pakkaset paukkuvat kireänä, voi sisäilmakin muuttua yllättävän viileäksi erityisesti rakennusten lattianrajoissa tai ikkunanpielissä. Rakenteiden lämpöeristyksen tarkastamiseen ei välttämättä tarvita asiantuntijan apua, sillä ne voi tarkastaa kotikonstein myös infrapunalämpömittarin avulla.

Pyysimme Savon Voiman markkinointipäällikköä Ari Holopaista tarkastamaan 1980-luvulla rakennetun tiilitalon lämpövuotokohtia yli 25 asteen pakkasella infrapunalämpömittarin avulla. Sisä- ja ulkotilojen lämpötilaero on yli 45 astetta, jolloin lämpövuotokohdat ovat kaikkein selvimmin havaittavissa.

Holopaisen mukaan ulkopuolelta seinäpinnat ovat melkein 30:ssa asteessa, mikä tarkoittaa sitä, että lämpötila on käynyt paljon alempanakin.

– Rakennus on sen verran alipaineinen, että parhaimmat tulokset saadaan rakennuksen sisältä.

Infrapunalämpömittari toimii tavallisen lämpömittarin tavoin, mutta on huomattavasti helpompi käyttää. Mittarilla saadaan eri pintojen lämpötilat näkyviin välittömästi, kun tavallisella mittarilla lämpötilan muutosta joutuu odottamaan pidempään.

Lattian ja ikkunan lämpövuodot paljastuvat nopeasti

Ensimmäinen mittaus tiilirakennuksen sisäseinästä näyttää melko kylmältä. Mittarin väri muuttuu sen mukaan, miten lämpötila vaihtelee lähtötilanteesta. Jos lämpötila painuu matalaksi, muuttuu mittari siniseksi. Lämpimämpi ilma puolestaan muuttaa värin punaiseksi. Huoneen lämpötilan saa mitattua sisäseinästä 1,5 metrin korkeudelta.

Mittauksemme mukaan ikkunalasin lämpötila on 13 astetta ja mittari näyttää punaista. Se tarkoittaa, että ollaan aika matalassa lähtötilanteessa. Kun mittari tuodaan ikkunan alareunaan, lämpötila putoaakin viiteen asteeseen.

– Silloin on olettavaa, että ikkunatiiviste vuotaa ja sen huomaakin selkeästi, kun vie käden ikkunan alareunaan, Holopainen huomauttaa.

Yksittäisiä kylmiä pisteitä löytyy vielä ikkunan alanurkasta. Myös lattianrajassa mittari näyttää 13 astetta.

– Laitteella näkee hyvin nimenomaan kaikki ikkunoissa, lattianrajoissa ja nurkissa olevat lämpövuodot ja myös jos hirren välissä olisi joku lämpöeristekatko. Kun lämpötilaerot ovat suuria näillä pakkaskeleillä, ne on helppo havaita.

Holopaisen mukaan infrapunalämpömittareilla olisi syytä tarkistaa erityisesti aukeavat ikkunat, nurkat, lattian ja seinän rajapinnat ja ylipäätään kaikki sellainen, joissa on jokin liitoskohta.

– Jos vuotoa on sellaisessa paikassa, jossa sitä ei saisi olla, kyllähän siinä rakennusalan ammattilainen kannattaa kutsua paikalle. Aina kun puhutaan eristyksestä tai mennään rakenteen sisälle, on syytä käyttää ammattilaisen apua ja neuvoja. Ikkunoiden ja ovien tiivistämisen voi jokainen tehdä itse rautakaupoista saatavilla materiaaleilla.

Mittareita saa lainaan kirjastoista

Infrapunalämpömittarin saa ostettua muutaman kymmenen euron hinnalla, lämpökamerat ovat huomattavasti kalliimpia. Mittareita voi myös lainata esimerkiksi useista Pohjois-Savon kirjastoista.

Mittari antaa alustavan, nopean silmäyksen lämpövuodoille. Tarkemmat mittaukset tehdään kuitenkin vasta lämpökameroilla.

– Infrapunalämpömittari on suuntaa antava, äärimmäisen helppokäyttöinen ja edullinen. Lämpökameroista saadaan paljon tarkempia arvoja. Monesti mittarin käytölle tulee tarve siinä vaiheessa, kun kovilla pakkasilla aistitaan kylmää sisällä ja halutaan selvittää, mistä se tulee, sanoo Holopainen.

Lämpökameralla voidaan mitata koko huoneen seinäpinta ja tallentaa tiedot muistiin. Aina ongelmatilanteissa olisi kuitenkin syytä kääntyä asiantuntijan puoleen.

– Korjaustapauksissa on hyvä käyttää ammattilaisen apua, jotta korjaus tulee tehtyä oikein.

Lämpömittarin nopeasti antamat tulokset voivat tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskuluihin. Kun rakennusten vetoisat paikat löydetään ja ongelmakohdat korjataan, myös sisälämpötilaa voi alentaa.

Lue seuraavaksi