Saksan poliisi Ylelle: Kölnin operaatio ei mennyt hyvin, leimaamista varottava

Saksalainen poliisijohtaja varoittaa leimaamasta turvapaikanhakijoita Kölnin tapahtumien perusteella. Poliisijohtaja on sen sijaan huolestunut joistakin maahanmuuttajalähiöistä, jonne yksittäinen poliisipartio ei uskalla mennä.

Ulkomaat
Saksalaisia poliiseja Kölnin rautatieaseman edustalla.
Poliisit valvoivat Kölnin rautatieaseman edustalla keskiviikkona 6. tammikuuta.Maja Hitij / AFP

KölnSaksassa moni poliitikko ja kansalainen syyttää poliisia siitä, ettei se kyennyt estämään varastelua ja naisten ahdistelua Kölnissä uudenvuodenaattona.

Nordrhein-Westphalenin osavaltion poliisiliiton puheenjohtaja myöntää, että operaatio meni pieleen. Samalla hän puolustaa poliisia

− Operaatio ei mennyt hyvin. Se on ahdistavaa, myös poliisien kannalta, poliisiliiton puheenjohtaja Arnold Plickert sanoo Ylen haastattelussa.

Poliisi on saanut uuden vuoden yöltä yli sata ilmoitusta. Kolmasosa ilmoituksista on tullut naisilta, joita ahdisteltiin seksuaalisesti. Heitä piiritettiin ja naisilta varastettiin myös tavaroita.

Kölnissä oli tapahtumien aikaan paikalla yli tuhannen ulkomaalaistaustaisen miehen joukkio, ja osa heistä syyllistyi rikoksiin.

Poliisi ei osannut varautua

Plickertin mukaan miehet eivät kuunnelleet poliisin kehotuksia, vaan ampuivat ilotulitusraketteja ympäriinsä, minkä jälkeen tehtiin rikokset.

Asukkaat haluavat julistaa lähiöitä omiksi alueikseen. Näille alueille ei toivoteta ulkopuolisia tervetulleiksi, varsinkaan poliisia.

poliisiliiton puheenjohtaja Arnold Plickert

Kölnin poliisilla oli enemmän ihmisiä töissä kuin viime vuonna uudenvuoden juhlinnan aikaan.

Syynä oli terrorismin vaara, mutta naisten ahdisteluun poliisi ei osannut varautua.

– Poliisi ei olisi voinut siinä vaiheessa enää estää tapahtumaa. Se olisi ollut mahdollista ainoastaan, jos poliisi olisi saanut vihjeitä etukäteen, ja jos Kölnin päärautatieaseman ja tuomiokirkon välisellä aukiolla olisi ollut tarpeeksi poliiseja paikan päällä, poliisiliiton Plickert sanoo.

Pikaisten johtopäätösten teko arveluttavaa

Toistaiseksi ei tiedetä tarkkaan, olivatko tekijät Saksaan hiljattain tulleita turvapaikanhakijoita vai pidempään maassa asuneita ulkomaalaisia.

Poliisi on kuulustellut yli 30 henkilöä. Suurin osa heistä on Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä. Epäiltyjen joukossa on myös yksi Yhdysvaltain kansalainen sekä kaksi saksalaista.

– Emme voi vetää johtopäätöksiä pakolaisista Kölnin tapahtumien perusteella. Pakolaisetkin tekevät rikoksia, mutta he eivät pistä silmään erityisesti. Emme voi sanoa, että he tekevät enemmän rikoksia kuin muut ryhmät, Arnold Plickert sanoo.

Ihmisiä Marxlohin lkadulla.
Libanonilaiset jengit pitävät valtaa Duisburgin kaupungissa sijaitsevassa Marxloh'n kaupunginosassa. Uwe Tautenhahn

Maahanmuuttajajengi karkotti poliisin

Plickert on sen sijaan huolestunut siitä, ettei poliisia kunnioiteta. Juuri Nordrhein-Westphalenin osavaltion suurkaupunkien lähiöissä on alueita, jotka eivät ole poliisin hallinnassa.

Saksan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Viimeisen kymmenen vuoden aikana lähiöihin on syntynyt alueita, joissa lakia ei kunnioiteta, ja jonne maahanmuuttajat ovat muuttaneet.

− Asukkaat haluavat julistaa lähiöitä omiksi alueikseen, joissa he itse päättävät asioista. Näille alueille ei toivoteta ulkopuolisia tervetulleiksi, varsinkaan poliisia, Plickert sanoo.

Yksi näistä alueista on Kölnistä pohjoiseen sijaitsevan teollisuuskaupungin Duisburgin lähiö Marxloh.

− Emme lähde sinne yhdellä partioautolla, vaan siihen tarvitaan kolme tai neljä poliisiautoa, poliisiliiton puheenjohtaja Arnold Plickert kertoo.

Kerran esimerkiksi Marxloh'ta hallinnut libanonilainen klaani karkotti poliisipartion paikalta, kun poliisit olivat tulleet paikalle tutkimaan liikenneonnettomuutta.

Ongelmien alkuperä kotouttamisessa

Plickertin mukaan poliisi ei voi yksin ratkaista maahanmuuttajien ongelmia.

−Jos tulijoita ei kotouteta, he eivät saa koulutusta. He muuttavat tietyille alueille ja jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle. Tämän takia sitoutuminen yhteiskuntaan, eli kotouttaminen, on se kaikista tärkein asia mikä pitää hoitaa, osavaltion Poliisiliiton puheenjohtaja Arnold Plickert sanoo.

Poliisin ohjeiden noudattaminen ei ole ongelma pelkästään maahanmuuttajien keskuudessa, Plickert huomauttaa.

Arnold Plickert
Nordrhein-Westphalenin poliisiliiton puheenjohtaja Arnold Plickert. Uwe Tautenhahn

− Poliisin kunnioittaminen tai totteleminen on ylipäätään vähentynyt. Kynnys käyttää väkivaltaa on madaltunut, Plickert sanoo.

Nordrhein-Westphalenissa poliisin kimppuun hyökätään keskimäärin puolentoista minuutin välein.

Plickert on huolestunut Saksan poliisin resursseista. Viimeisen 15 vuoden aikana poliisien määrää Saksassa on vähennetty 16 000 poliisilla. Nordrhein-Westphalenissa on nyt 2000 poliisia vähemmän kuin vuosituhannen alussa.

−Tämä on hyvin huolestuttava kehitys, Plickert sanoo.

Dan Ekholm, Köln, Düsseldorf, Duisburg