Siivouskiista sulki Helsingin yleiset vessat – ovet auki vasta tammikuun lopussa

Sulkemisen taustalla on markkinaoikeuden syyskuussa tekemä päätös, jonka mukaan Helsingin tulee järjestää käymälöiden siivouksesta ja ylläpidosta kilpailutus.

Kotimaa
Yleinen käymälä pyörätie Baanan päädyssä.
Yleinen käymälä pyörätie Baanan päädyssä.Petter West / Yle

Valtaosa Helsingin julkisista vessoista on suljettu kilpailutuksesta syntyneen kiistan vuoksi. Kaupungin 38:sta julkisesta käymälästä 23 on ollut poissa käytöstä tammikuun alusta lähtien.

Vessojen ovet ovat säpissä muun muassa Eiran Merisatamassa, Hakaniemen torilla sekä Baanan Kansalaistorin päädyssä.

Sulkemisen taustalla on markkinaoikeuden syyskuussa tekemä päätös, jonka mukaan Helsingin tulee järjestää käymälöiden siivouksesta ja ylläpidosta kilpailutus.

Tapahtumaketju ulottuu kesään 2014, jolloin vessojen silloinen ylläpitäjä meni konkurssiin kesken sopimuskauden. Tämän jälkeen Helsinki päätti siirtää käymälöiden siivouksen ja huollon konkurssiin menneen yrityksen tytäryhtiölle.

Kolmas vessasiivouksia tarjoava yritys valitti menettelystä markkinaoikeuteen, koska se katsoi valinnan tapahtuneen suorahankintana, joka on julkisista hankinnoista annetun hankintalain vastaista.

Kaupungin näkemyksen mukaan menettelyssä oli kyse lain sallimasta sopimusmuutoksesta, ei suorahankinnasta.

Markkinaoikeus oli asiasta toista mieltä ja lätkäisi kaupungille 100 000 euron uhkasakon, mikäli vessojen siivousta olisi jatkettu vuodenvaihteen jälkeen ilman kilpailutusta.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että kilpailutus on nyt tehty. Vessojen ovet avautuvat kuitenkin vasta 25. tammikuuta, koska palveluntuottajasta päätettiin liian myöhään, kertoo projektipäällikkö Ari-Pekka Muilu Helsingin rakennusvirastosta.

– Kaupunki teki asiasta viranhaltijapäätöksen jo viime vuonna, mutta asia olisi tarvinnut vielä yleisten töiden lautakunnan päätöksen, koska sopimus on rahasummaltaan sen verran iso. Vuoden viimeinen kokous oli kuitenkin mennyt jo ohi. Lautakunta päättää asiasta ensi tiistaina ja valitusaika täytyy odottaa loppuun ennen kuin voimme tehdä sopimuksen uuden yrityksen kanssa.