Eduskunnasta kehuja Helsingin poliisin valppaudelle

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) on tyytyväinen Helsingin poliisin ennakoivaan toimintaan uudenvuoden juhlinnan ympärillä. Sekä poliisitaustainen Tolvanen että poliisiasioita hoitavan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) torjuvat yksityiset katupartiot.

Kari Tolvanen Kuva: Yle

Espoosta eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2011 valittu Kari Tolvanen (kok.) toimi aiemmin Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana.

Helsingin poliisin ja keskusrikospoliisin uudenvuodenyön tapahtumista esittämiä erilaisia näkemyksiä Tolvanen selittää erilaisilla tilannekuvilla.

– Tässä on se ero, että Helsingin poliisilla on kokonaiskuva useista eri tietolähteistä. Heillä on pitkältä ajalta useita juttuja, joiden perusteella he tekivät tämän uhka-arvion ja toimenpiteet, mitkä olivat loistavia.

– Keskusrikospoliisilla oli yksi juttu tutkittavana. Heillä ei ollut laajaa kokonaisnäkemystä ja tutkinnanjohtaja tiedotti vain yhdestä ainoasta jutusta. Tästä se ristiriita johtuu, Tolvanen tulkitsee.

Oulun seudulta Helsingin tapahtumia seurannut hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila viittaa myös siihen, että paikallispoliisilla ja keskusrikospoliisilla on erilainen toimintaluonne.

– Paikallispoliisin on toimittava siellä hetkessä ja tilanteessa, mikä on silloin päällä. Tässä vaiheessa on luottamus tähän suomalaisen poliisin työhön, Mattila kuittaa.

Turvapaikanhakijat muuttivat poliisin tilannekuvan

Pääkaupunkiseudun turvallisuustilannetta tarkkaan seuraava Tolvanen sanoo, että asukkailla ei ole syytä huoleen, mutta realistinen varovaisuus pitää aina olla, kuten aikaisemminkin on pitänyt olla.

Tolvasen mukaan kaikki ulkomaalaistaustaiset ihmiset eivät hyväksy suomalaisia periaatteita, kuten naisen seksuaalista koskemattomuutta, eikä tällaisten ihmisten tarvitse Suomeen jäädä.

– Totta kai, jos meille tulee 30 000 turvapaikanhakijaa, suurin osa nuoria miehiä, eivät he pysy missään vastanottokeskuksissa, metsissä, vaan he hakeutuvat ilman muuta tällaiseen paikkaan kuten rautatieasema, asematunneli, jossa he kohtaavat toisia turvapaikanhakijoita mutta myös muita suomalaisia.

– Ikävä kyllä siellä on joukossa ihmisiä, jotka eivät pelkästään hyvästä tahdosta sinne tule, vaan joilla on pahat mielessä, Tolvanen ymmärtää poliisin ennaltaehkäiseviä toimia.

Viranomaistehtävät eivät kuulu katupartioille

Kokoomuksen Tolvanen torjuu jyrkästi yksityiset katupartiot.

– En pidä sitä ollenkaan hyvänä. Siinä on niin paljon voimakkaita tunteita puolin ja toisin, että siinä tulee väistämättä yhteenottoja näiden osapuolten kesken. Ei hyvä asia.

Tolvasen mukaan katupartioiden ilmestyminen kertoo siitä, että on hyvin paljon erilaisia äärilaitoja, joilla on hyvin voimakkaita mielipiteitä ja jotka ovat hyvin katkeria puolin ja toisin.

– Turvallisuuden ylläpitäminen ja palauttaminenkin kuuluvat kaikille viranomaisille, ja kyllä minä näkisin, että tämä on kuitenkin suhteellisen hyvin hallinnassa tällä hetkellä, mutta töitä pitää tehdä, Tolvanen arvioi.

Myös perussuomalaisten Mattilan mielestä turvallisuus kuuluu viranomaisille.

– On tärkeä, että viranomaisten resurssit ovat siellä, missä turvallisuusuhkia on. Kyllä se sieltä täytyy lähteä ja tämmöinen katupartiointi ei voi minusta olla lopullinen ratkaisu siihen asiaan, mikä kuuluu ihan selkeästi viranomaisten ratkaistavaksi, Mattila linjaa.