Koe uusi yle.fi

Valtiosääntöprofessori kiistää asiantuntijoiden jarruttavan hallituksen kärkihankkeita

Professori Veli-Pekka Viljanen muistuttaa sote-uudistuksen kaatuneen viime vaalikaudella liian kireään aikatauluun.

politiikka
Veli-Pekka Viljanen
Veli-Pekka ViljanenYle

Hallituspuolueiden riveistä on pitkin syksyä kuulunut kritiikkiä "kaiken maailman dosentteja" kohtaan – he kun eivät ota huomioon valtiontalouden tilannetta torjuessaan leikkaukset kansalaisten perusturvaan. Arvostelu on kohdistunut varsinkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemiin asiantuntijoihin.

Viimeisin esimerkki on kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, joka kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun) perustuslain kirjoittajien tuudittautuneen pysyviin hyviin aikoihin eivätkä osanneet ennakoida maailman muuttumista.

Yksi perustuslakivaliokunnan pysyvistä asiantuntijoista, Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen, on odotetusti toista mieltä.

– Perustuslakivaliokunta ottaa kyllä huomioon julkisen talouden tilan, mutta pelkästään se, että hallitus pitää jotain asiaa poliittisesti tärkeänä, ei riitä. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on tehdä arvioita poliittisista suhdanteista riippumatta eli toteuttaa johdonmukaisuutta ja pysyvyyttä. Tärkeää on, että perustuslakivaliokunnan päätökset voidaan toteuttaa vaalikaudesta riippumatta.

Hallitus valmistelee kärkihankkeitaan niin kovalla kiireellä, että se herättää asiantuntijoissa epäilyksiä. Professori Viljanen muistuttaa sote-uudistuksen kaatuneen viime vaalikaudella liian kireään aikatauluun. Hallituksen sisällä syntynyt sote-sopu vaatii hänen mielestään perusteellista jatkovalmistelua, jotta nyt ei käy samalla tavoin.

– Siinä on kunnianhimoinen aikataulu. Luodaan kokonaan uusi välitason itsehallinto, joka sellaisenaan on valtiosääntöoikeudellinen uutuus ja josta joudutaan tekemään tulkintoja, joilla ei välttämättä ole ennakkoesikuvia.