Nallipyssyn panoksista saa vaarallisen cocktailin – luokitellaan silti leluksi

Vähän ruutia sisältävät nallit luokitellaan pääsääntöisesti leluiksi. Kouvolassa teini-ikäinen poika sai vammoja, kun hänen nallinauhasta liuottamansa ruuti räjähti.

Kotimaa
Ruti

Lainsäädännossä on vaatimuksia ruutia sisältäville lelunalleille, mutta lelulaki ei ota kantaa nallien myyntiin. Nallit kuuluvat lelulainsäädännön piiriin niin kauan, kun ne on osoitettu käytettäviksi leluina eli käytännössä nallipyssyjen panoksina.

Leluissa käytettäväksi suunnitellut nallit eivät kuitenkaan saa tuottaa jäännöksiä, jotka voivat aiheuttaa silmävamman, liekkejä tai hehkuvia jäännöksiä missään kohtuudella ennakoitavissa olevissa käyttötilanteissa.

Lelujen myyjän vastuulla on siis se, että tuotteet ovat leikkikäytössä turvallisia. Myyjä tai valmistaja ei kuitenkaan ole vastuussa silloin, jos leluiksi luokiteltavia nalleja käytetään vastoin tarkoitustaan.

Ylitarkastaja Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista toteaa, ettei myöskään nallien myyntimäärää voida lelulain nojalla rajoittaa.

Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa toteaa, että ruutia on markkinoilla erityyppistä. Lelunallit pois lukien kaikki ruutikauppa on luvanvaraista. Vähäisiä määriä ruutia sisältäviä lelupyssyn nalleja voi hänen mukaansa myydä lapselle vaikkapa tukkupakkauksessa, eikä tuote tule silti tule räjähdelainsäädännön piiriin.

Kouvolalaispoika loukkaantui keskiviikkona räjähteestä, jonka hän rakensi itse keräämällä ruutia nauhanallista.