yle.fi-etusivu

Kärsitkö kuivasta sisäilmasta? Lue asiantuntijan vinkit olon kohentamiseksi

Pitkään jatkunut pakkaskausi saa silmät kutisemaan ja limakalvot kuivumaan. Oireet vaihtelevat, mutta talvella kuivasta sisäilmasta kärsivät melkein kaikki.

terveys
kuitiavat silmät
Tuomas Hirvonen / Yle

Kireänä jatkunut pakkaskausi on aiheuttanut monenlaisia ongelmia. Vaikka pakkasen tuomista haasteista selviäisi kunnialla lämpimiin sisätiloihin, niin sisäilman kuivuus voi aiheuttaa harmia.

– Ilman kylmetessä vesi alkaa tiivistyä pois ulkoilmasta. Kun kovilla pakkasilla ikkunoiden takana olevassa isossa ilmamassassa ei ole vettä, niin ei sitä ole sitten sisälläkään, kiteyttää Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

Kodin kosteusmittarin alle 20 prosentin lukemat ovat hyvin tavallisia pakkaskausien aikana.

– Kesäaikaan meille ei tule yhtään kyselyä kuivasta sisäilmasta. Siitä voi päätellä, että miellyttävä ilman suhteellinen kosteus asettuu 50 – 70 prosentin välille, sanoo Tuula Syrjänen.

Viimeistään siinä vaiheessa kun ikkunat alkavat olla huurussa, pitää ilmankostutin sammuttaa.

Tuula Syrjänen

Ilmankostuttimesta apua kuivuuteen

Jos sisäilma tuntuu liian kuivalta, niin ilmankostuttimen käyttö helpottaa tilannetta. Mutta lämmityskauden aikana ilmankostuttimen käytön kanssa pitää olla varovainen.

– Jos sisätilaan tuotetaan liikaa kosteutta, niin kylmällä säällä vaarana on kosteuden tiivistyminen. Sisäilman suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 45 prosentin. Viimeistään siinä vaiheessa kun ikkunat alkavat olla huurussa, pitää ilmankostutin sammuttaa, Tuula Syrjänen neuvoo.

Kotikonstit kunniaan

Kuivaa sisäilmaa voi yrittää kostuttaa myös kotikonstein. Tuula Syrjäsen mukaan siihen löytyy monia keinoja.

Valitettavasti me kaikki joudumme kärsimään kuivasta ilmasta talviaikaan.

Tuula Syrjänen

– Pyykkääminen, siivoaminen, ruoanlaitto ja astioiden pesu tuottavat sisäilmaan lisäkosteutta. Myös sisälämpötilaa alentamalla voi nostaa ilman kosteutta. Jos lämpötila on 23 – 24 astetta, niin jo parin asteen vähennys tuo lievitystä kuivan ilman aiheuttamaan kärsimykseen, sanoo Syrjänen.

Helpotusta tarvittaessa apteekista

Jos kuiva sisäilma aiheuttaa hankalia oireita, niin silloin kannattaa turvautua ammattiapuun.

-Pakkasilma kuivattaa ihoa, limakalvoja ja silmiä. Pahimmassa tapauksessa joudutaan lääkärin ohjeiden mukaan käyttämään rasvoja ja limakalvoa kostuttavia lääkkeitä. Valitettavasti me kaikki joudumme kärsimään kuivasta ilmasta talviaikaan, Tuula Syrjänen kiteyttää.