RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta

Sisäministerin kanta katupartioista oli selkeä ja tervetullut, oikeusministerin sen sijaan tulkinnanvarainen, sanoo RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund. Haglund ja Mikaela Nylander aikovat jättää kirjallisen kysymyksen katupartioiden toiminnasta.

Kotimaa
Carl Haglund
Carl HaglundVesa Moilanen / Lehtikuva

Hallituksen on otettava selkeästi kantaa katupartiotoimintaan, vaativat RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund ja kansanedustaja Mikaela Nylander.

– Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioiden toiminnan suhteen. Sisäministeri [Petteri] Orpon ilmoittama kanta oli selkeä ja tervetullut, oikeusministeri [Jari] Lindströmin lausunto sen sijaan on tulkinnanvarainen, Haglund sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Orpo (kok.) totesi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että katupartioiden nimissä toimimisessa on ääriajattelun piirteitä eikä tämä lisää turvallisuutta. Lindström (ps.) puolestaan sanoi tänä aamuna Ykkösaamussa, ettei hän näe katupartioiden kaltaisessa kansalaistoiminnassa ongelmaa, kunhan "pysytään lain puitteissa".

Katupartiotoimintaan liittyy selkeä riski siitä, että se voi johtaa oman käden oikeuteen ja väkivaltaan.

Carl Haglund

– Jokaisella on ihan vapaa oikeus liikkua tuolla ulkona, eihän siinä ole mitään, Lindström kommentoi katupartioita.

Haglund katsoo, että katupartiotoimintaan liittyy selvä riski siitä, että se voi ennen pitkää johtaa oman käden oikeuteen ja väkivaltaan.

– Siksi olisi täysin välttämätöntä, että hallitus yksiselitteisesti toteaisi tämän eikä antaisi enää tilaa tulkinnoille, hän toteaa.

Haglund ja Nylander kertovat, että he aikovat jättää eduskunnassa kirjallisen kysymyksen katupartioiden toiminnasta. Kaksikko tulee kysymään, mikä on hallituksen kanta katupartiotoimintaan ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä katupartioiden suhteen.

SDP:n Mika Kari: Valvonta kuuluu poliisille, ei "rasistisille kaarteille"

Katupartiotoiminta on kirvoittanut kannanottoja myös muista oppositiopuolueista: Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi on kertonut jättäneensä kirjallisen kysymyksen "ääriryhmien muodostamien katupartioiden toiminnasta". Hän muistuttaa tiistaisessa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei poliisin virkavastuulla oleva tehtävä kuulu vapaaehtoisille kodinturvajoukoille eikä muillekaan katupartioille.

Haglundin ja Nylanderin lailla myös SDP:n kansanedustaja Mika Kari vaatii, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tekisi selväksi hallituksen kannan katupartiointia koskevassa asiassa.

– Katujen ja muiden julkisten paikkojen valvonta kuuluu poliisille eikä rasistisille kaarteille, Kari sanoo tänään iltapäivällä lähettämässään tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Näin vakavassa ja suomalaisten turvallisuuden kannalta tärkeässä kysymyksessä ei yksinkertaisesti voi olla kahta mielipidettä hallituksessa, hän toteaa ja viittaa Orpon ja Lindströmin katupartiolausuntoihin.