Sote sotkee myös julkiset yrityspalvelut – aluehallinnot imevät asiantuntijat

Sote- ja aluehallintouudistuksen myötä alkoi poliittinen vääntö siitäkin, mihin eri alueiden yritysasiantuntijat sijoitetaan. Muutoksella voi olla olla suuria vaikutuksia kansainvälisten vientiyritysten kehittämiseen.

talous
Kuopion Technopolis.
Kuopion Technopolis.Toni Pitkänen / Yle

Hallituksen ajama terveydenhuolto- ja aluehallintouudistus vaikuttaa myös innovaatiorahoittaja Tekesin toimintaan. Hallitus ratkaisee pian, mitä tapahtuu Ely-keskuksissa toimiville virkamiehille, jotka valmistelevat rahoituspäätöksiä yrityksille.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tiloissa ovat töissä muun muassa Tekesin asiantuntijat. He saavat palkkansa Ely:ltä, mutta hoitavat eri puolilla maata Tekesin tehtäviä. He ovat Tekesin syömähampaita, joiden avulla etsitään ja seulotaan lupaavia yrityshankkeita koko maasta. Toiminta on ollut sekä kotimaassa että kansainvälisesti arvostettua.

Asiantuntijoita on kaiken kaikkiaan satakunta. Aluehallintouudistuksen lopputulema voi olla, että asiantuntijat siirtyvät perustettavien itsehallintoalueiden palvelukseen. Uudistuksen myötä ainakin Ely-keskukset ovat häviämässä kartalta.

EK: Rapauttaa Tekesin toiminnan

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan siirto rapauttaa Tekesin toiminnan ja tulevien vientimenestysten syntymisen.

– Tässä joukossa on kriittistä asiaosaamista ja he eivät olisi jatkossa Tekesin käytettävissä, kertoo johtaja Riikka Heikinheimo Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Asiamiehet nähdään maakunnissa osana perustettavia itsehallintoalueita, joille on tulossa myös elinkeinopoliittista päätösvaltaa.

Uudistuksen alkuvaiheessa vaikuttaa siltä, että Tekesin rahojen käytöstä päätetään jatkossakin Helsingin pääkonttorista. Lähes puolet Tekesin työntekijöistä on töissä eri puolilla maata.

Tänä vuonna Tekesillä on käytettävissä tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiorahoitukseen 408 miljoonaa euroa. Tästä avustusmuotoista rahoitusta yrityksille ja tutkimuslaitoksille on 261 miljoonaa ja lainamuotoista 147 miljoonaa euroa.