Koe uusi yle.fi

Tältä näyttää juoksu vapauteen – jäätyvästä purosta pelastettu Tapsa-joutsen pääsi takaisin virtaavaan veteen

Rautalammilla koettiin perjantaina ilon hetkiä, kun neljä päivää sisätiloissa lämmitellyt Tapsa-joutsen päästettiin takaisin virtaavaan veteen. Tapsa pelastettiin Kuopion Tahkon golfkentältä uudenvuoden jälkeen. Tapsa asusteli naisten vessassa ja söi puuroa päivittäin. Nyt joutsen elelee Rautalammin Tyyrinvirrassa.

Kotimaa
Tapsa joutsen Rautalampi
Reijo Soininen kantoi Tapsa-joutsenen perjantaina vapauteen Rautalammilla. Tahkogolfin kenttämestari Risto Honka kertoo videolla, miksi eläin vapautettiin juuri Tyyrinvirtaan.

Kuopion Tahkogolfin kenttämestari Risto Honka ajoi uudenvuodenpäivän iltana golf-kentän halki, kun hän huomasi kentän läpi virtaavassa, pienessä purossa joutsenen. Joutsen ei lentänyt mihinkään, vaan värjötteli paikoillaan. Pakkanen oli kiristymässä, joten Honka alkoi suunnitella, miten eläin saataisiin turvaan ennen kuin puro jäätyisi.

Joutsen värjötteli paikoillaan vielä seuraavina päivinä aina siihen asti, kun se otettiin kiinni 3. tammikuuta. Heti seuraavana yönä puro oli jo jäätynyt umpeen.

– Joutsen oli helppo saada kiinni, koska se ei pystynyt lentämään pitkiä matkoja. Jalat sillä kyllä oli tosi hyvät, aikuinen mieskään ei meinannut perässä pysyä, Honka muistelee nauraen.

Joutsen nimettiin Tapsaksi Kulkuri ja joutsen -elokuvan mukaan, vaikka eläimen sukupuolesta ei ollut tietoa. Myöhemmin Tapsa osoittautui nimensä mukaisesti urokseksi.

Ruuaksi puuroa ja leipää

Purossa värjöttelevää joutsenta oli ottamassa kiinni yhteensä viisi miestä. Samasta paikasta pelastettiin vuosi sitten Repeksi nimetty sorsa, mutta joutsenen pelastaminen osoittautui huomattavasti vaativammaksi tehtäväksi.

Kun Tapsaa yritettiin pelastaa, se juoksi kovaa vauhtia purosta Tahkovuoren suuntaan. Eläin saatiin pian verkkoon, mutta Tapsa rikkoi vanhat verkot nopeasti ja pääsi irti. Kiinniotto kesti kaikkiaan kaksi tuntia.

Ruuaksi keksin tehdä sille puuroa. Ostin kaupasta luomukaurahiutaleita ja liottelin sitä kuumassa vedessä.

Risto Honka

– Sitten pudotettiin verkko Tapsan päälle ja se meinasi sotkeutua siihen. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hypätä itse perässä puroon ja ottaa joutsen kainaloon. Siihen se rauhoittui, ja pojat veti meidät molemmat ylös.

Kiinnioton jälkeen joutsen kannettiin pakettiauton peräkonttiin ja kuljetettiin huoltohallin naisten vessaan odottelemaan pakkasten lauhtumista. Risto Honka huolehti, että joutsen saa luonnollista purovettä avannosta kolme kertaa päivässä. Hanavesi ei sovellu joutsenille muun muassa sen kalkkipitoisuuden vuoksi.

– Ruuaksi keksin tehdä sille puuroa. Ostin kaupasta luomukaurahiutaleita ja liottelin sitä kuumassa vedessä. Tein siitä lähes velliä, koska pelkäsin, että joutsen tukehtuu kiinteään puuroon. Laitoin mukaan vähän leipäpalasia. Tapsa heittäytyi ruuan kimppuun välittömästi.

"Antoi matkalla yhden poskipusun"

Tapsa lämmitteli naisten vessassa neljä päivää, kunnes se viimein perjantaina päästettiin takaisin luontoon entistä terveempänä. Eläin kuljetettiin Rautalammille auton takapenkillä. Reijo Soininen piti huolta, että lintu pysyy rauhallisena.

– Kyllä se matkalla antoi yhden kovan poskipusun ja muutaman kerran otti hihasta kiinni. Muuten oli hyvin rauhallinen, mutta jos rekka meni ohi, niin sitä se kavahti, Soininen kertoo.

Joutsen lennähti onnellisena takaisin virtaavaan Tyyrinvirtaan. Tyyrinvirta valikoitui paikaksi, koska se pysyy aina avonaisena.

– Tapsalla oli lähtenyt runsaasti sulkia jostain syystä, mutta nyt siivet on jo ehyet ja Tapsa lentää jo parikymmentä metriä. Uskotaan vahvasti, että Tapsa kuntoutuu ja vielä lentää kunnolla, Risto Honka hymyilee.

Pohjois-Savon pelastuslaitos vapautti samaan paikkaan myöhemmin päivällä toisen joutsenen, joka pelastettiin Iisveden jäältä.