1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotona sinnitellään ääritilanteeseen asti  – turvakoti täyttyy juhlapyhien jälkeen

Turvakotiin voi tulla, jos kokee kotona väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Sosiaalityöntekijä Anna-Liisa Kovanen kertoo, että ihmiset sinnittelevät väkivallan kourissa liian pitkään.

ilmiöt
Hiuksista tukistetaan.
Usein uhri vaikenee seksuaalisesta väkivallasta.Heini Holopainen / Yle

Mikkelin turvakodin seitsemän perhepaikkaa oli viime viikolla täynnä. Joulunpyhien aikaan turvakodissa oli vielä vapaita paikkoja.

Sosiaalityöntekijä Anna-Liisa Kovanen kertoo, että perheiden tilanne kriisiytyy tyypillisesti juhlapäivien jälkeen.

– Ihmiset sinnittelevät tosi pitkään ja haluavat selvitä omin keinoin. Ei haluta juhlapyhiä ja lomia tavallaan pilata, vaikka kotona olisi vaikeata. Kun arki koittaa lähdetään hakemaan apua, Kovanen sanoo.

Joulun aikaan asiakkaat viipyivät turvakodissa hetken aikaa, jonka jälkeen he lähtivät esimerkiksi sukulaisten luokse. Pitkien vapaiden jälkeen tilanteet pahenevat.

– Kaikki ovat tulleet todellisessa hädässä ja avun tarpeessa. Näin meidän silmissä olisivat voineet tulla aikaisemminkin. Tilanteet ovat olleet tosi vaikeita, Kovanen sanoo.

Turvakodit ovat tarkoitettu perheille tai puolisoille, jotka kokevat arjessaan väkivallan uhkaa. Turvakodeista saa apua välitöntä kriisiapua ja tukea väkivaltatilanteista selviämiseen.

Turvakodissa voi viipyä tarpeen mukaan

Päättynyt joulu oli Mikkelin Pellosniemen turvakodille ensimmäinen avaamisen jälkeen. Sosiaalityöntekijä Anna-Liisa Kovanen kertoo, että turvakoti on tarpeellinen. Pellosniemeen tulee asiakkaita muistakin kaupungeista, sillä suurempien kaupunkien turvakodit täyttyvät aikaisemmin.

Kovanen arvioi, että kynnys lähteä turvakotiin on nykyisin hieman madaltunut. Apua haetaan silti yhä liian myöhään.

– Jos yhtään kokee, että täytyy lähteä pois kotoa, aina siihen tuntumaan kannattaa luottaa ja lähteä. Aina voi palata.

Turvakodissa voi viipyä tarpeen mukaan. Kovanen kertoo, että turvakodissa voi rauhassa miettiä, kuinka väkivaltatilannetta lähdetään hoitamaan. Turvakodista saa tukea molempiin päätöksiin. Entistä tilannetta voi korjata paremmaksi tai suhteesta voi lähteä.

– Aina voi soittaa turvakodin numeroon ja voidaan yhdessä miettiä, mikä olisi hyvä keino toimia, Kovanen sanoo.

Lue seuraavaksi