1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Raumalla esitetään päivähoito-oikeuden rajaamista

Kasvatus- ja opetusjohtaja lakkauttaisi subjektiivisen päivähoito-oikeuden Raumalla työttömien lapsilta. Tilalle tulisi takuu paluusta vanhaan päiväkotiin, jos vanhemmat työllistyvät.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Raumalla esitetään subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista. Lakimuutos mahdollistaa päivähoidon rajoittamisen, jos lapsen huoltaja on työttömänä.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Vesa Lakaniemi haluaa, että päivähoito-oikeus rajoitetaan 20 tuntiin viikossa. Muutos tulisi voimaan elokuussa.

Esityksestä nousee todennäköisesti keskustelua, sillä osassa kunnista päivähoito-oikeus on päätetty säilyttää myös työttömien vanhempien lapsilla. Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat vastustaneet uudistusta.

Sama päivähoitopaikka taataan?

Päivähoidon rajaamisen lisäksi Raumalla suunnitellaan päivähoitopaikkatakuun antamista. Se tarkoittaisi, että vanhempien palatessa töihin lapsi pääsisi hoitoon entiseen päiväkotiin ja mahdollisuuksien mukaan entiseen ryhmäperhepäivähoitoon tai perhepäivähoitajalle.

Lapsen päivähoidon keskeyttämisen syynä voi olla työttömyysjakson lisäksi esimerkiksi äitiys- tai vanhempainloma, vanhempien hoito- tai vuorotteluvapaa tai perheen tilapäinen muutto.

Saman hoitopaikan edellytyksenä on, että lapsen hoitosuhde on jatkunut ennen keskeytystä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta.