Vuoden Wäinöksi on valittu alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja Inarissa.
Ijahis idja on pohjoissaamea ja tarkoittaa yötöntä yötä.
Kansanmusiikin ja kansantanssin kattojärjestönä Suomessa toimiva Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus valitsee vuosittain Vuoden Wäinö -tunnustuksen saajan.
Tunnustus työstä kansanmusiikin tai -tanssin alalla
Vuoden Wäinöksi -palkinnon saajaksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä innovaatiosta kansanmusiikin tai -tanssin alalla.
– Vuoden Wäinön valinta liittyy yleensä edellisen vuoden kansanmusiikin ja -tanssin yleisteemaan. Vuoden 2015 teemana oli Kaikki pelaa. Me Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen hallituksessa olimme yksimielisesti sitä mieltä, että Ijahis idja -tapahtuma sopii teemaamme erinomaisesti.
– Ijahis idja on koko perheen tapahtuma ja se esittelee Suomessa ainutlaatuisella tavalla saamelaismusiikkia ja alkuperäiskansojen musiikkia, puheenjohtaja Risto Kupari Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksesta kertoo.
Palkinto ojennettiin Folklandia-risteilyllä
Ijahis idja -festivaalin nimitys Vuoden Wäinöksi julkistettiin Folklandia-risteilyllä perjantaina. Nimityksen vastaanotti festivaalin puolesta Aslak Paltto Anára Sámisearvistä eli Inarin saamelaisseurasta.

Folklandia-risteilyllä jaettiin Vuoden Wäinön lisäksi myös seuraavat palkinnot tai tunnustukset:
Vuoden kansantanssiyhtye: Polokkarit Oulusta
Vuoden Nuori Pelimanni: kaakkoissuomalainen Hauru
Vuoden tanssiteko: Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä
Vuoden kansanmusiikkilevy (tasapistein): Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä ja Freija: Liki
_Vuoden ohjaajat: Kansantanssiohjaaja Taina Salminen ja teatteriohjaaja Katja Hakala _
Kaustisen vuoden 2016 yhtye: Piirpauke
Ijahis idja -festivaali järjestetään 13. kertaa elokuussa 2016.