Kova pakkanen tuhoisa punkeille – ensi kesästä ennustetaan vähäpunkkista

Turun yliopistossa tutkitaan taigapunkin levinneisyyttä kansalaisten viime kesänä lähettämien näytteiden perusteella.

Uudessakaupungissa 19.7.2015 kuvattu punkki. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Koko Suomea viime päivinä puraisseet ankarat pakkaset ovat olleet kova paikka myös punkeille. Etenkin lumettomassa maassa pakkanen on punkeille helposti kuolemantuomio. 

Ruotsalaistutkijat totesivat kaksi vuotta sitten, että pitkään jatkuva vähäluminen talvi on joukkokuolemaksi. Mitä kylmempää ja mitä vähemmän lunta, sitä syvemmälle maahan punkin on kaivauduttava, kertoi Örebron yliopiston tutkimus.  

Punkkien piileskely päättyy, kun ilma lämpenee muutamaan asteen plussan puolelle.

Kansalaisten osallistumisinto yllätti

Turun yliopistosta on odotettavissa lisätietoa punkeista, kun kansalaisten lähettämiin punkkinäytteisiin perustuva kartoitus valmistuu. Tutkijat haluavat selvittää, miten yleinen Suomen toinen haitallinen punkkilaji, taigapunkki, maassamme on.

Kansalaiset osallistuivat touko–syyskuun punkinkeräyskehotukseen odottamattoman innokkaasti: kirjeissä lähtettiin yli 20 000 punkkia. Tähän mennessä on jo selvinnyt, että taigapunkki eli Siperian puutiainen on levinnyt odottamattoman laajalle, etenkin Pohjanlahden rannikolla.

Turun yliopiston tutkijat ennustavat ensi kesästä huomattavasti vähäpunkkisempaa kuin viime kesästä, mutta varmaksi sitä ei voi vielä sanoa.