1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Katolisen poikakuoron jäseniä raiskattiin ja hakattiin vuosikymmeniä – tutkimus kolminkertaisti uhrimäärän

Kuoron entinen jäsen pitää mahdottomana, ettei kuoroa johtanut paavi Benedictusin veli tiennyt, miten sisäoppilaitoksen rehtori haki poikia makuusalista.

Ulkomaat
Linnamainen rakennus kuvattuna syksyllä lammen takaa.
Tässä sisäoppilaitoksessa asuneista Dompatzen-kuoron pojista ainakin 547 joutui seksuaalisen ja muun väkivallan uhreiksi.Armein Weigel / EPA

Nimekkään saksalaisen poikakuoron jäsenten seksuaalinen hyväksikäyttö on osoittautunut paljon laajemmaksi kuin aiemmin oletettiin, kertoo vuosikymmenten taakse ulottuvien tapausten tutkija, asianajaja Ulrich Weber.

Baijerilaisen Regensburgin kaupungin katolisen Dompatzen-kuoron hyväksikäyttötapaukset alkoivat paljastua vuonna 2010, kun osa uhreista kertoi lapsuutensa aikaisista tapahtumista.

Viime helmikuussa Regensburgin hiippakunta sanoi, että uhreja on 72. Todellinen luku on ainakin 231, sanoo Weber.

Entinen kuorolainen: Systemaattista ja sadistista

Suurin osa tapauksista koskee 1960–1990-lukuja, jolloin kuoroa johti 30 vuoden ajan paavi Benedictusin veli Georg Ratzinger. Hänen mukaansa kukaan ei tuolloin esittänyt syytöksiä hyväksikäytöstä. Weberin haastatteluissa tapauksia on tullut esiin aina 1940-luvulta asti.

Entiset kuorolaiset ovat kertoneet raiskauksien lisäksi myös rajusta hakkaamisesta ja nälkiinnyttämisestä sisäoppilaitoksessa, jossa kuorolaiset asuivat. Haastattelujen perusteella syyllisiä oli kymmenen.

Kuoroon lapsena kuulunut kapellimestari ja säveltäjä Frank Wittenbrink kertoi Der Spiegel -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2010, että poikien rankaiseminen oli systemaattista, sadistista ja seksuaalista. Hän sanoi pitävänsä käsittämättömänä, ettei Ratzinger muka tiennyt rehtorin noutavan poikia makuusaleista asuntoonsa.

Valtaosa rikoksista on lain silmissä vanhentuneita

Saksan katolisen kirkon seksiskandaalin tutkimukset ovat paljastaneet lasten hyväksikäyttöä useissa kirkon laitoksissa, muun muassa jesuiittojen eliittikoulussa Berliinissä 1970–1980-luvuilla.

Useimmat syyllisiksi epäillyistä papeista välttynevät rangaistuksilta, koska tapaukset ovat vanhentuneet rikosoikeudellisesti. Saksassa on kuitenkin vaadittu lakimuutosta.

Lisäksi kirkkoa on kehotettu maksamaan uhreille korvauksia. Regensburgin hiippakunta tarjoutui helmikuussa korvaamaan 2 500 euroa kullekin uhrille.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi