Koe uusi yle.fi

Kölnin tapahtumat herättävät pelkoa ja vihaa – mielenosoituksia luvassa lauantaina

Kölnin tapahtumat ovat nostattaneet Saksassa kiivasta keskustelua maahanmuuttopolitiikasta. Lauantaiksi kaupunkiiin on suunnitteilla mielenosoituksia.

Ulkomaat
Saksalaisia poliiseja Kölnin rautatieaseman edustalla.
Poliisit valvoivat Kölnin rautatieaseman edustalla keskiviikkona 6. tammikuuta.Maja Hitij / AFP

Kölnin tapahtumien jälkeen poliisi on saanut osakseen kovaa arvostelua siitä, ettei pystynyt estämään ahdisteluja ja varastelua uutenavuotena.

Myös Saksan maahanmuuttopolitiikasta on herännyt vilkas keskustelu. Jotkut pitävät Angela Merkelin politiikkaa osasyynä tapahtuneeseen, sillä Saksa on pitänyt ovensa avoinna turvapaikanhakijoille.

Uutistoimisto Reutersin Kölnissä haastattelemissa paikallisissa uudenvuoden ahdistelutapaukset herättävät pelkoa ja levottomuutta. 17-vuotias Shawn Barsohn ihmetteli Merkelin toimia.

– Hän on päästänyt Saksaan liian monta turvapaikanhakijaa ja nyt hän joutuu huomaamaan, että heitä on yksinkertaisesti liikaa, hän sanoi Reutersille.

Kölnissä on suunniteltu lauantaille mielenosoituksia uudenvuoden tapahtumien vuoksi. Maahanmuuttovastainen ja muukalaisvihamielinen Pegida-liike on kutsunut koolle mielenilmauksen ja myös vastamielenosoittajat suunnittelevat lähtevänsä kaduille.

Lähteet: AFP, Reuters