Kirja israelilaisen ja palestiinalaisen romanssista kiellettiin lukujärjestyksistä – israelilaiset marssivat joukolla kirjakauppoihin

Viranomaiset kielsivät romaanin käytön koulujen opinto-ohjelmissa, koska eivät halunneet rohkaista suhteita juutalaisten ja arabien välillä.

Ulkomaat

Israelilaisen juutalaisen ja palestiinalaisen muslimin rakkaudesta kertova romaani on noussut Israelissa myyntilistojen kärkeen. Myyntimenestys on ollut vastareaktio Israelin opetusministeriön päätökselle jättää kirja koulujen opinto-ohjelmien ulkopuolelle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Dorit Rabinyanin kirja "Garder Haya" (englanniksi "Borderlife") kiellettiin koulujen lukujärjestyksistä, koska viranomaiset eivät halunneet rohkaista juutalaisten ja arabien välisiä romanttisia suhteita. Päätös sai monet israelilaiset kulttuurivaikuttajat suuttumaan, ja johti lopuksi kirjan nousuun israelilaisten myyntilistojen kärkeen. Teos on jopa loppunut useista kaupoista.

– Luulen, että tämä kirjakauppoihin marssiminen on mielenosoitus, kirjailija Dorit Rabinyan kertoo AFP:lle.

Rabinyan uskoo, että kirjan haluavat lukea nyt myös muut, kuin hänen faninsa.

– Sen haluavat ostaa myös israelilaisen demokratian fanit.

Rabinyanin edustajan mukaan kirjaa myytiin viikossa yli 5 000 kappaletta, mikä on Israelin pienille kirjamarkkinoille melkoinen luku.

Kielletty rakkaus synnytti vastareaktioita

Dorit Rabinyanin vuonna 2014 julkaistu romaani kertoo israelilaisesta naisesta, joka rakastuu palestiinalaistaiteilijaan New Yorkissa. Romaanista tuli nopeasti suosittu ja monet israelilaiset opettajat halusivat sen mukaan koulujen opinto-ohjelmiin.

Opetusministeriö kuitenkin kumosi ehdotuksen, ilmoittaen syyksi, että "intiimit suhteet juutalaisten ja ei-juutalaisten välillä uhkaavat erillisiä identiteettejä".

Päätös synnytti paljon vastareaktioita, muun muassa sosiaalisessa mediassa suosiota saavuttaneen videon, jossa arabit ja juutalaiset suutelevat (siirryt toiseen palveluun).

– Kirjallisuus on peili. [Kriitikkoni uskovat], että jos peili otetaan pois, myös todellisuus katoaa, Rabinyan kommentoi jupakkaa AFP:lle.

Israelin opetusministeriö on sittemmin perääntynyt hiukan. Ministeriö ilmoitti torstaina, että kirjaa ei kielletä kouluista kokonaan – sitä ei vain oteta mukaan lukujärjestykseen. Opettajat saavat kuitenkin vapaasti lukea kirjaa oppilaidensa kanssa, sekä keskustella siitä.

Lähteet: AFP