1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin poliisipäällikkö torjuu katupartiot – "Semmoisia ei tarvita"

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Lasse Aapio painotti, että vastuu julkisten tilojen turvallisuusvalvonnasta kuuluu poliisille ja vartiointiliikkeille, ei katupartioille.

Kotimaan uutiset
Marko Mäki Odinin sotureiden katupartiosta.
Minna Aula / Yle

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio torjuu jyrkästi ympäri Suomea perustetut kansalaisten katupartiot.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Aapio painotti, että vastuu julkisten tilojen turvallisuusvalvonnasta kuuluu poliisille ja vartiointiliikkeille, ei katupartioille.

– Semmoisia [katupartioita] ei tarvita ainakaan Helsingissä. Nykyinen järjestelmä on riittävä ja se pelaa, Aapio sanoi.

Meillä meni aika siihen, kun kuljimme näiden kavereiden perässä.

Lasse Aapio

Aapion mukaan katupartiot voivat pahimmillaan vain lisätä poliisitehtäviä. Näin kävi hänen mukaansa viimeksi puolitoista vuotta sitten.

– Helsingissä oli silloin nuorten ryöstöjuttuja esillä ja tämän vuoksi myös katupartioita oli menossa. Meillä meni aika siihen, kun kuljimme näiden kavereiden perässä. Toiminta kuitenkin loppui aika lyhyeen, Aapio muisteli.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat sanoneet, että katupartio ei saa ainakaan toimia rasistisin motiivein.

Aapion mukaan rasistisille katupartioille on leimallista muun muassa samankaltainen pukeutuminen ja ryhmäytyminen sosiaalisessa mediassa.

Aapio sanoo, että esimerkiksi "Soldiers of Odinin" kaltainen ryhmä kiinnittäisi poliisin huomion Helsingissä. Järjestön mahdolliseen rasistisuuteen hän ei silti ota kantaa.

– Jos Helsinkiin tällainen porukka tulee, niin kyllä silloin poliisi tällaisen porukan perässä kulkee, Aapio muotoili.

Lue seuraavaksi