Presidentti Halonen katupartioista: Ei pidä provosoitua

Halonen näkee eri puolille maata perustettujen katupartioiden toiminnassa vaaran oman käden oikeuden yleistymiseen.

politiikka
Tarja Halonen
Presidentti Tarja Halonen kertoo mielipiteensä Suomessa perustetuista katupartioista.

Presidentti Tarja Halonen torjuu maahanmuuttovastaisten katupartioiden perustamisen. Halonen sanoi TV1:n Ykkösaamussa olevansa katupartioista samaa mieltä kuin poliisiviranomomaiset, jotka näkevät turvallisuudesta huolehtimisen kuuluvan viranomaisille.

– Tässä lainaisin presidentti Mauno Koivistoa. Hän aina muistutti, että ei pidä provosoitua silloin kun koitetaan provosoida.

– Tässä voi ihan vakavasti sanoa niille ihmisille, jotka miettivät että täytyyhän turvallisuudesta huolehtia, että tukekaa yhteiskunnan järjestämiä viranomaistoimenpiteitä, kehotti Halonen.

Presidentti näkee katupartioiden muodostamisessa vaaran oman käden oikeuden eskaloitumisesta. Partioiden perustamisen sijaan hän kehottaa auttamaan maahantulijoita kotoutumaan.

– On sellainen sallittava keino että integroidaan maahantulijat sillä tavalla, että heillä olisi selvä kuva siitä minkälaiseen yhteiskuntaan he ovat sopeutumassa.

– Näin he eivät olisi provosoitavissa vastarintaliikkeeseen ja toisen puolen turvaorganisaatioihin, jotka ovat ihan odotettavissa jos näitä katupartioita tulee. Tälläistä keskinäistä oman käden oikeutta on erittäin vaikea hallita, varoittaa Halonen.

"Naisille rauha kaikenlaiselta ahdistelulta"

Halonen otti Ykkösaamussa myös kantaa Kölnin ja Helsingin uudenvuoden tapahtumiin. Halonen vaati naisille rauhaa kaikenlaiselta ahdistelulta ja muistutti, että poliisin ja muiden viranomaisten resurssien tulee olla riittävät turvaamaan kansalaisten turvallisuus.

Presidentti opastaa naisia ja tyttöjä ottamaan uhkaavissa tilanteissa nopeasti yhteyttä viranomaisiin.

– Henkilö tekee selväksi sen, että ilmoittaa johonkin ja vetää kännykän esiin tai yksinkertaisesti huutaa. En ole mikään alan asiantuntija, mutta näin meitä neuvottiin, kun olimme tyttöjä, Halonen sanoi.

Presidentti muistutti, että ahdisteluilmiö ei ole pelkästään maahanmuuttajien tuomaa.

– Meillä on vanha, paha traditio itsellämmekin, mutta onneksi se on vähitellen koetettu saada pois. Naisrauha Pohjoismaissa on vuosisatoja vanha ja sitä pitää tuoda uudelleen ja uudelleen esille.