Etsi itsellesi oma hammaslääkäri – jopa tarve poraamiseen voi vähentyä

Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa etsimällä yhden luottohenkilön hammaslääkärikseen. Yhdellä ja samalla hammaslääkärillä asiointi voi myös selventää, kuinka paljon huomiota omat hampaat lopulta tarvitsevatkaan.

Kotimaa
Potilas hammaslääkärin vastaanotolla.
YLE

Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan kehnoja hampaiden harjaajia. Kun tähän vielä yhdistetään se, että moni pelkää hammaslääkäriä tai ei vain saa aikaiseksi käytyä tarkastuksessa on reikien syntymiselle otolliset olosuhteet. Mikkeliläinen hammaslääkäri Ritva Kilpeläinen kehottaa etsimään itselleen sen oikean - myös hammaslääkäreistä.

– Tutkimusten mukaan samalla hammaslääkärillä käynti vähentää suuhun tehtäviä toimenpiteitä. Tuttu hammaslääkäri huomaa esimerkiksi, ettei tuo reikä tuossa ole muuttunut miksikään kahdessa vuodessa, joten sille ei kannata tehdä mitään. Tiuhaan hammaslääkäriä vaihtamalla voi käydä niin, että toimenpiteitä tehdään turhaan.

Tutun hammaslääkärin kanssa voi saavuttaa luottamuksen ja hammaslääkäri pystyy arvioimaan paremmin myös sitä, tarvitseeko hammaslääkärissä ravata yhtenään vai riittääkö vähempikin.

Tuttu hammaslääkäri huomaa esimerkiksi, ettei reikä ole muuttunut miksikään kahdessa vuodessa, joten sille ei kannata tehdä mitään.

hammaslääkäri Ritva Kilpeläinen

– Kun käy saman ihmisen luona, niin hammaslääkäri näkeetuleeko reikiä nopeasti vai hitaasti vai onko ongelmana ehkä enemmän hammaskivi. Omilla asiakkaillani tarkastusväli on puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Joskus hammaslääkärikäynnin voi korvata suuhygienistillä. Mutta hammaslääkärissä käydään pääsääntöisesti liian harvoin, vasta sitten kun tulee vaivaa, Kilpeläinen sanoo.

Jos todella pelkää hammaslääkäriä, voidaan tilannetta auttaa eikä klinikalle tarvitse mennä kauhuissaan. Potilas voi saada lieviä rauhoittavia tai ilokaasua, ja jos todelle kovasti pelkää, voidaan hampaat hoitaa nukutuksessa.

– Onhan se aika ahdistava tilanne ja voi tulla puolustuskyvytön olo, etenkin kun monesti pelko kumpuaa siitä, että on negatiivinen kokemus taustalla. Itse koen, että tieto siitä, mitä tapahtuu, helpottaa pelkoa. Pyrin selittämään itse hoidon aikanakin mitä tapahtuu ja monesti potilaan kanssa sovitaan, että hän voi vaikka kädellä näyttää jos sattuu tai haluaa keskeyttää hoitotoimenpiteen, Kilpeläinen kertoo.

Pieni, pehmeä sähköhammasharja on paras apu

Paras keino välttää kipua hammaslääkärissä, on tietenkin hoitaa hampaansa hyvin. Yleisin virhe on hampaiden harjaaminen liian harvoin. Toisaalta yli-innokkuuskin kostautuu, sillä monet harjaavat hampaitaan niin reippaalla otteella, että ikenet kärsivät ja kylmä ja kuuma alkaa vihloa hampaita.

– Sähköhammasharjalla saa hampaat paremmin puhtaaksi kuin tavallisella harjalla. Tavallisen harjan kanssa pitää olla tarkempi kuin sähköhammasharjalla. Harjan pitää olla pehmeä ja kooltaan pieni. Teini-iästä eteenpäin hammasvälit täytyy puhdistaa hammaslangalla, hampaidenväliharjalla tai hammastikuilla, Kilpeläinen kertaa vanhat, tutut ohjeet.

Hampaat kannattaa putsata hyvin myös ennen hammaslääkärikäyntiä, sillä plakki haittaa etenkin tarkastuksessa havaintojen tekemistä.

Toisin kuin muissa asioissa lääkärillä asioidessa, potilaat tekevät hammaslääkäriin tullessa nettidiagnooseja harvemmin.

– Reiän täytyy olla aika suuri että sen itse näkee. Kielellä voi tuntea, että suuhun on ilmestynyt jotakin terävää tai ruokaa menee johonkin hampaiden väliin enemmän kuin ennen. Silloin voi olla reikä tai paikka on lohjennut.