1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukin pääpostissa on joulu joka päivä

Voisiko kuvitella mitään mikä olisi niin last season kuin joulu heti loppiaisen jäkeen? Ehkä ei, mutta heti kun menee Joulupukin pääpostille Rovaniemen Napapiirillä, mielen valtaa tunnelma, jonka oitis tunnistaa jouluksi. Siellä on joulu joka päivä.

Kotimaan uutiset
Joulupukin posti
Sara-tonttu ja Riitta-tonttu kirjeiden tulvassa.Jarmo Siivikko / Yle

Joulupukin pääpostin tomerat tontut Ritta ja Sara ovat täydessä työn touhussa lauantai-aamuna heti loppiaisen jälkeen. Heitä työllistävät tuoreet kirjeet Joulupukille ja Napapiirillä jatkuvana virtana vierailevat turistit. Heitä parveilee oven takana jo ennen ovien avaamista, lähes kuin Alkossa ennen kymmentä.

– Kirjeitä saamme vuosittain sen vakiomäärän puoli miljoonaa kappaletta, mutta asiakaskäynneissä meillä on ollut viime vuonna huomattavaa kasvua. Voidaan jo sanoa , että väkeä käy nyt enemmän kuin ennätysvuonna 2006, pääpostin vuorossa oleva Riitta-tonttu sanoo.

Riitta näyttää kirjelaatikkoa, joka oli täynnänsä avaamattomia kirjeitä. Ne olivat tulleet tämän vuoden puolella ja ensimmäisiä vastuksia niihin laaditaan pika pikaa. Urakka on melkoinen kun vuodessa kirjeitä on yli 500 000 kappaletta.

Aasialaisia ja venäläisiäkin

Tarkemmat luvut kävijöistä kerrotaan myöhemmin, mutta kävijöiden joukosta Riitta havaitsee pari seikkaa heti kärkeen. Paljon puhuttu venäläisten kato ei olekaan niin suuri kuin olisi voinut kuvitella.

– Suurin osa kävijöistä on selvästi Aasiasta, mutta ilahduttavaa on ollut huomata, että juuri nyt venäläisiä käy täällä odotettua enemmän. Kauppaa tehdään ennätystahtiin, Riitta todistaa.

Pääpostin ovien avauduttua kymmeneltä ensimmäinen asiakas puhui ihaan selvää englantia, mutta seuraavat jo jotain itäistä tunnistamatonta kieltä. Postitonttu Riitan mukaan kirjeita tulee kaikkialta muualta paitsi Pohjois-Koreasta ja niin taitaa olla kävijöidenkin suhteen.

Maailmanrauha ja villasukat

Riitta-tonttu kertoo, että vastauskirjeeseen kootaan kysymyksiä kaikkien lasten kirjeistä ja niiden pohjalta laaditaan yksi yhteinen vastauskirje. Joskus lasten kirjeet ovat niin liikuttavia, että tonttujen silmänurkkaan hiipii kyynel jos toinenkin.

– Joka päivä se liikuttaa kuinka lapset ovat vilpittömiä ja hyvinkin rehellisiä kirjeissään. Sitten kun tietää, että läheskään kaikki leivät saa läheskään sitä mitä toivovat, niin kyllä siinä itku pääsee tontullakin. Moitteita pukille tulee kuitenkin äärimmäisen harvoin. Yleensä kiitetään saaduista lahjoista ja toivotaan lisää, Riita kertoo.

Toimittaja halusi reklamoida Joulupukkia hieman. Toiveessa oili maailmanrauha, mutta villasukat tuli. Riitta- tontun mukaan länsimaisten lasten toiveet ovat materialistisempia kuin idän lasten, jotka toivovat myös rakkautta. Riitta-tonttu lohdutti toimittajaa, että villasukat ovat myös hyvä tapa osoittaa rakkautta.

– Amerikkalaiset ovat ehkä tavarakeskeisempiä, mutta huomattavaa on, että rauha ja rakkaus ovat yli puolessa kirjeistä keskeisiä toiveita. Joulu on rakkauden aikaa ja se näkyy kirjeissäkin, Riitta kertoo.

Korjattu virheellinen lause:- ,että kaikkiin kirjeisiin vastataaan yksilöllisesti. -lauseeksi: että vastauskirjeeseen kootaan kysymyksiä kaikkien lasten kirjeistä ja niiden pohjalta laaditaan yksi yhteinen vastauskirje.

Lue seuraavaksi