Tanska karkotti kamerunilaisen huippuopiskelijan – teki liikaa siivoustöitä opintojen ohessa

Marius Youbi ehti asua ja opiskella Tanskassa useita vuosia. Hänet karkotettiin torstaina.

Ulkomaat
Marius Youbi
Kuvakaappaus DR:n nettisivuilta.dr.dk

Tanska on karkottanut ulkomaalaisen opiskelijan, koska tämä teki opintojensa ohessa liikaa töitä, kertoo yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun). Århusin yliopisto on kuvaillut 30-vuotiasta sähkötekniikan opiskelijaa parhaimmaksi, joka yliopistossa on opiskellut.

Tanskan lain mukaan ulkomaalaiset opiskelijat saavat työskennellä 15 tuntia viikossa, mutta kamerunilainen Marius Youbi teki joinakin viikkoina 1,5 tuntia enemmän siivoustöitä opintojensa ohessa.

Youbi perusteli ylimääräisiä työtuntejaan sillä, että ne eivät vuositasolla ylittäneet sallittua määrää. Se ei kuitenkaan vakuuttanut Tanskan viranomaisia, jotka peruivat hänen oleskelulupansa joulukuussa.

Asui Tanskassa 4,5 vuotta

Marius Youbi ehti asua ja opiskella Tanskassa useita vuosia. Hänet karkotettiin torstaina. Hänen sisarensa ja tämän kaksi lasta saattoivat hänet lentokentälle.

– Olen surullinen ja pettynyt. Työni on valunut hukkaan. Olen opiskellut neljä ja puoli vuotta turhaan, sanoi Marius Youbi lentokentällä DR:lle.

– Olen rakentanut elämääni tänne. Olen saanut paljon ystäviä ja minulla on perhe, jonka joudun jättämään tänne. On vaikea jättää hyvästit näin paljolle.

Suoritti lopputentit huippuarvosanoin

Århusin yliopisto tarjosi Youbille mahdollisuuden suorittaa lopputenttinsä ennen karkotusta. Hän teki kolme tenttiä yhtenä päivänä ja sai niistä kaikista huippuarvosanat. Yliopiston opinto-ohjaaja piti karkotuspäätöstä kovana rangaistuksena.

– Minä ja yliopisto pidämme sitä täysin epäreilun kovana rangaistuksena ylimääräisestä työnteosta, sanoi opinto-ohjaaja Per Lysgaard DR:lle.

Youbi on ulkomaalaisena opiskelijana maksanut yliopistolle 46 000 kruunun eli noin 6 700 euron lukukausimaksun. Monet tahot, muun muassa Tanskan insinööriyhdistys, vastustivat Youbin karkotusta. Hänen hyväkseen järjestettiin myös mielenosoitus ja kerättiin yli 18 000 nimen adressi.