1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöluotsi voi lähteä keväällä seuraksi kaloja narraamaan

Tampereella on jo vuosia toiminut vapaaehtoisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja. Keväällä toimintansa aloittavat ympäristöluotsit, jotka johdattavat metsään, puistoon tai vaikka luontopolulle.

Kotimaan uutiset
Mies kalastamassa.
Yle

Kulttuuri- ja liikuntaluotseista on Tampereella hyvät kokemukset. Muutaman vuoden aikana toimineet luotsit ovat lähteneet täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi museoihin, kirjastoihin tai liikuntaharrastuksiin.

– Kyseessä ovat täysi-ikäiset ihmiset, jotka lähtevät toisten täysi-ikäisten kanssa kertaluontoisesti kävelemään tai kaupungin kuntosaleille, museoihin, elokuviin tai konsertteihin, vapaaehtoistoiminnan museolehtori Pilvi Tuomainen luettelee.

Taidealan tuntemusta ei kulttuuriluotseilta edellytetä. Pilvi Tuomaisen mukaan kyse ei ole museo-oppaana toimimisesta, sen sijaan on hyvä tietää minne jätetään takit, mistä löytyvät hissit ja vessat ja keskustella vaikkapa näyttelyn tai konsertin herättämistä ajatuksista.

Luotsi voi lähteä seuraksi sienestämään, marjastamaan, miksei vaikka kalaankin.

Pilvi Tuomainen, museolehtori

Pilvi Tuomainen koordinoi kaupungin kulttuuri- ja liikuntaluotsitoimintaa. Siihen sisältyy myös kävelyretkiä, joihin osallistuu useita luotseja yhtä aikaa. Retkiä tehdään eri puolilla kaupunkia eikäniihin tarvitse etukäteen ilmoittautua.

Ympäristö kuntoon

Keväällä luotsitoiminta laajenee. Metsään tai puistoon haluava voi saada seurakseen ympäristöluotsin, joka on luonnosta kiinnostunut vapaaehtoistyöntekijä.

– Heidän ei tarvitse olla luontoasiantuntijoita, mutta ei perehtyneisyys aiheeseen mikään este ole, Pilvi Tuomainen toteaa.

Vapaaehtoiset voivat osallistua toimintaan kahdella eri tavalla. He voivat toimia samaan tapaan kuin kulttuurikohteissa tai liikunnan parissa eli heitä pyydetään kaveriksi luontoon.

– Luotsi voi lähteä seuraksi sienestämään, marjastamaan, miksei vaikka kalaankin, jos se tuntuu itselle sopivalta, Pilvi Tuomainen määrittelee.

Toinen vaihtoehto on osallistua viheralueiden kunnossapitoon, joka alkaa Tesomalta. Tämä tapahtuu Pilvi Tuomaisen mukaan toisten vapaaehtoisten ja ammattilaisten kanssa. Tulevaisuudessa toiminta laajenee eri puolille Tamperetta.

Lue seuraavaksi