Koe uusi yle.fi

Iijoen jääpatoa ei saa rikki räjäyttämälläkään – hyydettä muodostuu, mutta tilanne on vakaa

Iijoen jääpadon purkutyöt keskeytettiin lauantaina päivällä tuloksettomina. Pudasjärven kaupungin korkeudelle on muodostunut peräti puolen kilometrin jääpato, ja uutta hyydettä muodostuu jatkuvasti. Vedennousu pysähtyi kuitenkin lauantaina.

Kotimaa
Pudasjärven jääpato

Jääpadon purkutyöt Iijoessa päätettiin keskeyttää joitakin tunteja niiden alettua lauantaina. Valtavan jääpadon purkamiseen ei tepsi kaivinkone eikä edes räjäytyksestä olisi apua.

500 metriä pitkä ja 200–300 metriä leveä jääpato on muodostunut Pudasjärven kaupungin alueelle Kurenkosken paikkeille.

– Tässä on enemmän luonnonoloista kuin ihmisvoimista kiinni se, mihin tilanne kehittyy. Jos suppoa tulee todella paljon, mitään ei ole tehtävissä, kuvailee Oulun ely-keskuksen vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänä.

Vedenkorkeuden nousu pysähtyi lauantaina

Jokivarren talot ovat nousevan veden uhkaamia. Timo Yrjänä pitää ainakin tässä vaiheessa epätodennäköisenä lähimpien talojen asukkaiden evakuointia tai tarvetta talojen erityiseen suojaamiseen.

Vesi on aiemmin hiipinyt pari-kolme metriä normaalitasoa korkeammalle, mutta saman verran on vielä matkaa jokivarren lähimpiin kotitaloihin, arvioi Yrjänä.

Positiivista tilanteessa on se, että nyt vedenkorkeuden nousu on pysähtynyt.

– Vesi ei ole enää noussut koko lauantaipäivän aikana, totesi Yrjänä klo 19 aikoihin lauantai-iltana Yle Uutisille.

Uutta hyydettä syntyy koko ajan – tilannetta seurataan

Tilanne on nyt vakaa, mutta olosuhteiden muuttuessa voi vesi nousta tuntien aikana merkittävästikin. Uutta hyydettä muodostuu koko ajan.

– Padon yläpuolella on 10 kilometriä avointa vettä, jossa syntyy koko ajan uutta suppoa. Mutta sen verran harva tuo pato on, että vielä on vesi mennyt läpi, toteaa Yrjänä.

Olosuhteet ovat nyt jääpadoille suotuisat. Kova pakkasjakso yhdistyneenä isoihin virtaamiin on muodostanut jäähyytymiä jokiin eri puolille Suomea. Vettä on paljon, kun paikoin mukana on aiempien lumien sulamisvesiäkin.

– Täällä Pohjois-Pohjanmaallakin on nyt joka joessa jonkinasteista patoa, joita on saatu purettua. Mutta ei sentään ole muita, jotka olisivat näin isoja ja näin lähellä taajamaa, sanoo Yrjänä.

Pelastuslaitos tarkkailee Iijoen jääpadon tilannetta, ja ottaa vastaan havaintoja vedennousun ja patoutumisen muutoksista.