1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkel tukee: Rikoksista tuomitut turvapaikanhakijat karkotetaan – ehdollinen vankeus riittävä syy

Saksa suunnittelee tiukennuksia turvapaikkasäännöksiin Kölnin uudenvuodenaaton väkivaltaisuuksien vuoksi.

turvapaikanhakijat
Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui uudenvuodenjuhlassa Mainzissa 8. tammikuuta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel.Fredrik Von Erichsen / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee turvapaikkasäännösten kiristämistä. Merkelin kristillisdemokraattinen puolue (CDU) esittää, että rikoksista Saksassa tuomituille turvapaikanhakijoille ei myönnettäisi oleskelulupia lainkaan.

– Mikäli pakolainen uhmaa sääntöjä, siitä pitää olla seurauksia. Se tarkoittaa, että he voivat menettää oleskelulupansa täällä riippumatta siitä, tuomitaanko heidät ehdolliseen vai ehdottomaan vankeuteen, sanoi Merkel.

Saksan nykyisen lain mukaan vasta kolmen vuoden vankeustuomio riittää syyksi turvapaikanhakijan karkottamiseen kesken hänen anomuksensa käsittelyn. Lisäksi karkotettavaa ei saa uhata vaara kotimaassaan.

CDU:n johtajat ovat sopineet turvapaikkasäännösten kiristämisestä Mainzissa lauantaina. CDU haluaa lisäksi vahvistaa poliisin oikeutta tarkistaa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys.

Parlamentin hyväksyttävä ehdotukset

Saksan parlamentin pitää hyväksyä CDU:n esitykset, ennen kuin ne saavat lainvoiman. Kristillisdemokraattien kanssa hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ovat aiemmin torjuneet karkotuslakiin kajoamisen.

Kristillisdemokraattien ehdotusten takana ovat Kölnin uudenvuodenaaton tapahtumat. Saksan poliisi on pidättänyt 31 henkilöä epäiltyinä varkauksista ja seksuaalisesta väkivallasta uudenvuodenyönä.

Poliisin mukaan 22 näistä on turvapaikanhakijoita. Joukossa on algerialaisia, marokkolaisia, iranilaisia ja syyrialaisia turvapaikanhakijoita. Myös saksalaisia, yhtä serbiä ja yhtä yhdysvaltalaista miestä epäillään rikoksista.

Korjattu 9.1. kello 16:22: CDU:n mielestä ehdollinen rangaistus on riittävä syy karkotukseen.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi