Merikarvialaiset kaivautuivat esiin lumikaaoksesta: "Siitä jäi todella hyvä fiilis"

Merikarvialaiset tarpovat vyötäröään myöten lumessa. Osa on urakoinut tuntikausia päästäkseen liikkeelle, toiset odottelevat vielä kotiensa suojissa aurauskaluston saapumista. Vaikka ympärillä on kaaos, ovat kuntalaiset hyvillä mielin.

Kotimaa
Auto Merikarvian ennätyslumisateen jäljiltä.
Jari Pelkonen / Yle

Lumi yllätti merikarvialaiset eilen. Iltapäivän ja illan aikana satoi ennätyksellinen määrä kevyttä pakkaslunta. Kinokset kasvoivat silmissä ja peittivät alleen lähes kaiken koko kunnan alueella.

– Se oli ihan mahdotonta. En meinannut uskoa silmiäni. Mutta pakkohan se oli, kun roskiksen päälläkin oli ainakin 70 senttiä lunta, kertoo Sirkka Puolitaival.

Puolitaival otti kaaoksen kuntoilun kannalta.

– Olen jo niin hiestä märkä, että ei tarvitse kuntosalille lähteä. Autotallin kun saisi vielä esiin, niin voisi sukset sieltä hakea.

Kaikki auttoivat toisiaan

Ilmatieteen laitoksen virallisen mittauksen mukaan Merikarvialla satoi vuorokauden aikana 73 senttiä lunta. Useita autoja jäi jumiin kinoksiin ja niitä on irroteltu sieltä vielä tämän päivän aikana. Hinaustöissä auttanut Olli Ojamo kertoo, että lumikaaos sai merikarvialaiset puhaltamaan yhteen hiileen.

– Luonto teki yllätyksen, mutta Merikarvialla keskityttiin olennaiseen eli elämiseen. Ei ollut mitään huolta merimetsoista tai tuulimyllyistä vaan kaikki auttoivat toisiaan. Siitä jäi todella hyvä fiilis.

Lumikolalle sittenkin tarvetta

Merikarvialla on totuttu vähälumisiin talviin, joten ennätyslukemat tuntuvat uskomattomilta.

– Naapuri sanoi silloin, kun tänne muutimme, että lumikolaa on turha ostaa. Onneksi en uskonut, Juha Nenonen naurahtaa.

Lumikolan kanssa pihan saa puhtaaksi muutamassa tunnissa. Kunhan keksii mihin lumen lykkää. Kunnan yleisten alueiden puhdistamiseen ei viikonloppu riitä.

– Kyllä tässä pidempään menee, vaikka pitkää päivää tehdäänkin, aurauskaluston kanssa liikkeellä oleva Kristian Kuusinen Meriser Oy:stä kertoo.