Kärsimysten kaupunkiin luvataan Syyriassa apua lähipäivinä

Yli 40 000 ihmistä elää nälänhädän partaalla hallituksen joukkojen saartamassa Madayan kaupungissa. Avustuskuljetus saadaan perille mahdollisesti maanantaina. Edellisen kerran Madayaan on saatu toimitettua apua lokakuussa.

Madayassa jaettiin suolaa ruokapulasta kärsiville ihmisille. Kuva: Reuters

Syyriassa saadaan toimitettua avustuskuljetus saarrettuun ja nälänhädän partaalla olevaan Madayan kaupunkiin maanantaina, kertovat YK-lähteet uutistoimisto Reutersille. Neuvotteluja lähellä olevien tahojen mukaan ajankohdasta on päästy sopimukseen Syyrian hallinnon kanssa.

Aiemmin Kansainvälinen Punainen risti arvioi, että apu saataisiin perille mahdollisesti jo sunnuntaiaamuna.

Noin 40 000 ihmistä elää erittäin vaikeissa olosuhteissa Syyrian armeijan saartamassa kaupungissa. Madayaan on edellisen kerran saatu toimitettua apua lokakuussa. Kaupungissa on suuri pula ruoasta ja lääkkeistä. Monia asukkaita uhkaa nälkäkuolema.

Maailman ruokaohjelman WFO:n avustussaattue kuljettaa ruokaa ja lääkkeitä kuukauden tarpeiksi Libanonin rajan lähellä sijaitsevaan Madayaan.

Syyrian hallitus lupasi torstaina sallia avustuskuljetukset Madayan lisäksi kahteen Syyrian pohjoisosassa sijaitsevaan saarrettuun kylään. Tuolloin ei kuitenkaan määritelty ajankohtaa.

Raporttien mukaan ihmiset ovat joutuneet Madayassa muun muassa syömään lemmikkieläimiä ruoan puutteen takia. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on kertonut, että sen tukemalla klinikalla yli 20 ihmistä on kuollut nälkään. Kuusi kuolleista on ollut alle vuoden ikäisiä lapsia.

Madaya on ollut Syyrian armeijan ja hallitusta tukevien joukkojen saartamana heinäkuun alusta lähtien.

Joulukuussa YK arvioi, että Syyriassa 4,5 miljoonaa ihmistä elää alueilla, joihin on erittäin vaikeaa toimittaa apua. Heistä saarrettuina on vajaat 400 000.

YK on päässyt toteuttamaan vain kymmenesosan pyytämistään avustuskuljetuksista vaikeille alueille.