1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

"Lääppijäilmiö" kuohuu somessa – ihmiset kertovat ahdistelukokemuksistaan avoimesti

Sosiaalisessa mediassa ihmetellään miksi vain maahanmuuttajia syytetään seksuaalisesta häirinnästä. Ihmisten kokemuksia keräävä Twitter-keskustelu sai myös poliitikot ottamaan kantaa.

internet
mies pitää kättä naisen takapuolella
Mika Viljanen / Yle

Sosiaalisessa mediassa keskustellaan nyt Suomessa koetun seksuaalisen häirinnän yleisyydestä. Muun muassa Ylen toimittaja Tiina-Rakel Liekki on nostanut aiheen näkyviin Twitterissä. Myös Naisasialiitto Unioni keskustelee aiheesta Facebookissa ja Twitterissä.

Liekki käynnisti perjantaina Twitter-keskustelun aiheesta tunnisteella #laappija. Liekki pyysi kertomaan, millaisia kokemuksia suomalaisilla on seksuaalisesta ahdistelusta. Myös poliitikot ovat ottaneet aiheeseen kantaa keskusteluketjussa.

Naisasialiitto Unionin Facebook-keskustelu (siirryt toiseen palveluun)tuo myös esiin naisten kokeman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyyttä.

PS jälleen keskustelun pyörteissä

Liekin Twitter-keskustelusta nousi laajempi kohu, kun perussuomalaisten jäsen Jukka Wallin kommentoi Liekin kirjoitusta loukkaavaan sävyyn.

Muun muassa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on vaatinut Wallinilta selitystä hänen kirjoittamistaan asiattomista twiiteistä.

Muista poliitikoista esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tuomitsee Facebook-kirjoituksessaan tavan, jolla suomalaisiin naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä puhutaan. Hän korostaa, että naisiin kohdistuva väkivalta ei ole uusi ilmiö Suomessa, eivätkä sitä harjoita vain maahanmuuttajat.

Humalatila "lieventävä seikka" suomalaisten tekemässä seksuaalisessa häirinnässä?

Sosiaalisessa mediassa ihmetellään Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen haastattelua brittilehti The Telegraphissa (siirryt toiseen palveluun). Haastattelu sai lisää julkisuutta uutistoimisto AFP:n kirjoitettua aiheesta.

Telegraphissa julkaistusta haastattelusta saa käsityksen, että julkisella paikalla, kuten puistoissa ja kaduilla tapahtuva seksuaalinen häirintä ja raiskaukset olisivat Suomessa olleet aiemmin harvinaisia, ja ilmiön ovat maahan tuoneet maahanmuuttajat, käytännössä turvapaikanhakijat.

Some-keskustelijat kokevat, että Koskimäki mitätöi haastattelussaan uhrien kokemukset suomalaisten keskinäisessä seksuaalisessa väkivallassa.

Twitter-keskusteluissa pohditaan, miten seksuaalista häirintää kokeneiden näkökulmasta humalatila ja baarissa oleminen on otettu lieventävänä seikkana – myös poliisin silmissä. Monen kirjoittajan mukaan seksuaalinen häirintä on suomalaissa diskoissa ja baareissa normaalitila.

"Lääppijäilmiö" ei syntynyt uudenvuodenyönä

Twitter-keskusteluissa vuosien varrella koetusta seksuaalisesta ahdistelusta kertovat erityisesti naiset, mutta myös miehet kertovat vastaavista kokemuksista. Keskustelu on tuonut näkyviin ahdistelun yleisyyttä ja pitkäaikaisuutta.

Tiina-Rakel Liekki korostaa, että kullakin on oikeus päättää omasta kehostaan.

Samaa kirjoittaa myös eräs keskusteluun osallistunut mies: Älä ole lääppijä, vaan suhtaudu toisiin ihmisiin kuin taide-esineisiin taidemuseossa! Katsoa saa, koskea vain luvan kanssa.

Osa keskusteluun kommentoineista kokee, että vuosien mittaan koetusta seksuaalisesta häirinnästä kertomisella yritetään viedä pois huomio maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista, joista on uutisoitu paljon viime aikoina.

Uudenvuoden juhlinnan aikana Kölnissä satakunta naista teki rikosilmoituksen seksuaalirikoksista tai seksuaalisesta häirinnästä. Tekijöiksi epäillään joukkoina toimineita arabialaisia tai pohjoisafrikkalaisia.

Helsingin poliisi epäili, että myös Helsingissä suunniteltiin uudenvuoden yönä vastaavaa toimintaa, ja oli paikalla näkyvästi kun Rautatieaseman tunneliin kokoontui jopa tuhat turvapaikanhakijaa. Ahdistelutapauksista tehtiin Helsingissä joitakin rikosilmoituksia, ja poliisi arvelee pystyneensä estämään laajamittaiset ongelmat keskusta-alueella.

Osa keskustelijoista tuo esiin aiemmasta poikkeavana seikkana, että turvapaikanhakijat ovat toimineet joukkoina hyökätessään naisten kimppuun. He vertaavat Kölnin tapahtumia taannoisiin Tahririn aukion tapahtumiin Egyptissä, eivätkä halua samaa tapahtuvan Suomessa.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on aiemmin rinnastanut maahanmuuttajien joukkohyökkäykset Kölnissä Tahririn tapahtumiin.

Uhrit usein tuntemattomia, kantaväestöllä tuttuja?

Suomessa kantaväestön tekemissä raiskausrikoksissa osapuolet tyypillisesti tuntevat toisensa entuudestaan ainakin jollakin tavalla. Moni tällainen tapaus ei päädy tuomioon, tai edes tutkintaan, sillä tapahtumien kulkua yksityisasunnoissa on vaikea todentaa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan alkoholilla on usein yhteys kantaväestön ja maahanmuuttajaryhmistä esimerkiksi virolaisten ja venäläisten tekemiin raiskausrikoksiin.

Sen sijaan muihin maahanmuuttajaryhmiin lukeutuvien tekemät raiskaukset kohdistuvat puolestaan tuntemattomiin tai lyhytaikaisiin tuttavuuksiin. Alkoholinkäyttö ei useinkaan vaikuta taustalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi