Isänmaalliset ja EU-kriittiset haluavat perustaa uuden puolueen: Rasismia emme hyväksy

Turussa kokoontui tänään Pro Finland -liike, joka haluaa koota yhteen perussuomalaisiin pettyneet ja EU:hun kyllästyneet. Tavoitteena on muun muassa palauttaa markka.

politiikka
Jarmo Nevalainen
Jarmo NevalainenYle

Entinen Hansa-kaupunki Turku isännöi lauantaina toisinajattelijoiden kokousta. Turussa kokoontuu Pro Finland -liike, joka kokoaa yhteen ihmisiä, jotka ovat pettyneet nykyisiin puolueisiin. Mukana on Itsenäisyyspuolueen kannattajia, entisiä perussuomalaisia ja Rajat kiinni -ryhmän jäseniä.

Liikkeeseen eivät kuitenkaan ole tervetulleita esimerkiksi Suomen Sisu tai Suomen vastarintaliike. Isänmaallisuus on kuitenkin ryhmälle ykkösasia. Rasismia tai väkivaltaa ei hyväksytä.

– Työllisyyden parantaminen ja eurosta lähteminen ovat tärkeitä. Tämä maa on sellaisessa tilanteessa, ettei tämä voi jatkua hirveän pitkään. Pian alkaa ihmisiä kuolla, jos esimerkiksi terveydenhoito ei parane, sanoo Pro Finlandin puuhamies Jarmo Nevalainen.

Paikalle oli kutsuttu myös vieras kertomaan Suomen poliittisesta historiasta. Keskustan entinen puoluesihteeri, nykyinen tietokirjailija, Jarmo Korhonen antoi yhden neuvon: puoluetta perustaessa pitää asialistalla olla muutakin kuin EU-kriittisyys.

Asioiden vastustaminen ei riitä?

– Ei. Pitää tuntea ne ongelmakohdat. Pitää tiedostaa, mitkä ovat ongelmat ja etsiä niihin ratkaisut. Sitten toimia sen mukaisesti, Korhonen sanoo.

Pro Finland -liike haluaa myös palauttaa Suomen rajavalvonnan. Ulkomailta voi tulla ja sinne mennä, jos matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Maailmalta voi poimia ne asiat, joista Suomen taloudelle hyötyä.

Mikä meistä suomalaisista tekee niin paljon kyvykkäämpiä kuin muista?

– Joskus on sanottu, tai olen kuullut sellaisen teorian, että suomen kieli itsessään tekee sen. Suomen kieli on äärimmäisen hyvä, että ihmisen looginen ajattelukyky kehittyy, sanoo Pro Finland -liikkeen jäsen Pasi Hentunen.

Juttua korjattu 11.1. kello 10:59: Viimeinen sitaatti muutettu.