1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jännitys huipentuu Hollywoodissa – voittaako suomalaisohjaajan Miekkailija Golden Globen?

Ohjaaja Klaus Härön Miekkailija kisaa neljän muun elokuvan kanssa parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnosta. Miekkailija on Suomen virallinen ehdokas. Vaikka elokuva ei ole ennakkosuosikki, on se saanut hyvän vastaanoton elokuvapiireissä.

Ulkomaat
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa.
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa.Tomi Hinkkanen / Yle

Hollywoodissa, Yhdysvalloissa jännitys tiivistyy tiivistymistään, sillä Golden Globe -voittajat selviävät maanantaiaamuna.

Palkintogaalaa on edeltänyt viikkokausia kestänyt sukkulointi markkinointitapahtumissa.

– Tämä on ollut meille pitkä prosessi. Olemme tehneet pari kuukautta töitä sen eteen, että elokuva tulisi tunnetuksi täällä, suomalais-virolais-saksalaisen Miekkailija-elokuvan ohjaaja Klaus Härö sanoo.

Miekkailijan tiimillä on ollut työntäyteinen viikonloppu. Perjantaina järjestettiin elokuvan kolme näytöstä – elokuvakoulussa, ohjaajien killassa ja taide-elokuvia esittävässä teatterissa.

Lauantaina vuorossa olivat ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden vastaanotto ja symposiumi sekä näytös pohjoismaisten elokuvien festivaaleilla.

Kisassa altavastaajana

Kiire ei näytä haittaavan Häröä. Ja vaikka hänellä olisikin perhosia vatsanpohjassa, ei rauhallinen mies sitä ulospäin näytä.

Härön elokuvaa pidetään altavastaajana. Ennakkosuosikkeja ovat Unkarin juutalaisten kansanmurhasta kertova Son of Saul ja Ranskan siirtolaisperheen tytärten kohtaloa Turkissa kuvaileva Mustang.

– Monet muut ehdokaselokuvat ovat täällä jo tunnettuja. Mukana on filmifestivaalien voittajia ja elokuvia, joilla on levitys Yhdysvalloissa. Elokuva-alan ihmiset tietävät nämä elokuvat ennestään, Härö kertoo.

Elokuvan markkinointi alkoi jo syyskuussa. Tuolloin Golden Globe -palkinnot jakavan Hollywood Foreign Press Associationin suomalaisjäsen Kirpi Uimonen toi kollegoitaan Suomeen, missä Suomen Elokuvasäätiö esitti heille Miekkailijan.

”Kaiken täytyy mennä oikein”

Elokuvantekijät ovat itse markkinoineet filmiään marraskuusta saakka.

– Aloitimme tuolloin rahankeruun sekä PR- ja myyntiyhtiön etsinnän. Onneksi Klausilla oli täällä jo manageri. Kaikkien näiden asioiden täytyy mennä oikein, muuten meillä ei ole mitään mahdollisuutta, tuottaja Kai Nordberg tietää.

Vastaanotto oli jotain aivan upeaa. Ihmiset hurrasivat ja huusivat innoissaan.

PR:ää tekemään valjastettiin losangelesilainen alan ammattilainen Tatiana Detlofson. Tämä sanoi ottavansa toimeksiannon vastaan sillä ehdolla, että ohjaaja on käytettävissä aina tarvittaessa.

Härö suostui.

– Tatiana on elokuvapiireissä tunnettu PR-nainen, joka on tehnyt työtä usean ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaan kanssa. Hän on henkilö, joka suunnittelee strategian ja kytkee meidät oikeisiin henkilöihin oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, Nordberg luonnehtii.

Tähtäimessä Oscar-kisa

Tavoitteena ei ole ollut tehdä Miekkailijaa tutuksi amerikkalaiselle kadunmiehelle – se ei suuressa maassa mitenkään onnistuisi. Sen sijaan markkinointi on tähdätty elokuva-alan avaintoimijoihin.

– Keskeiset täkäläiset elokuvapiirit ovat kuulleet elokuvasta, nähneet sen ja myöskin pitäneet siitä, Klaus tietää.

Miekkailija oli viime viikolla Palm Springsin elokuvafestivaaleilla avajaiselokuvana.

– Vastaanotto oli jotain aivan upeaa. Ihmiset hurrasivat ja huusivat innoissaan. Yleisö eli voimakkaasti mukana ja palaute oli todella lämmintä, Klaus kiittää.

Miekkailijasta pidettiin niin paljon, että yleisön pyynnöstä filmi esitetään siellä uudestaan ensi viikolla.

Miekkailija on päässyt myös Oscar-kisan pitkälle listalle. Eteneekö se lopullisten viiden ehdokkaan joukkoon, selviää 14. tammikuuta.

– Ja nyt kun olemme viiden elokuvan joukossa Golden Globeissa ja yhdeksän joukossa Oscareissa, voidaan nähdä, että työmme on tuottanut tulosta, Klaus Härö myhäilee tyytyväisenä.

Elokuvaopiskelijat eivät tienneet Viron historiasta

Miekkailija esitettiin perjantaina American Film Institute -elokuvakoulun teatterissa. Yleisönä oli koulun opiskelijoita. Elokuva sai päättyessään raikuvat aplodit.

Osa opiskelijoista poistui näytöksen jälkeen, mutta moni jäi seuraamaan elokuvakoulun luennoitsijan Barry Sabathin johtamaa kysymys ja vastaus -tuokiota filmintekijöiden kanssa.

Opiskelijat kyselivät käsikirjoituksesta, Suomen ja Viron historiasta, kuvauksista, kielivaikeuksista, lasten kanssa työskentelystä ja filmin budjetista (2,2 miljoonaa dollaria).

Sujuvaa englantia puhuva ja ammattitaitoisesti esiintyvä Härö paljasti, ettei ollut edes käynyt Virossa ennen tätä elokuvaa.

Ohjausta opiskeleva Douglas Cushnie piti näkemästään.

– Se oli mielestäni hieno elokuva ja nautin siitä. Tarina oli sydäntä koskettava. Se toi pintaan tunteita, vaikken tiennytkään paljoa Viron historiasta, Doug toteaa.

– Pidin elokuvaa nostattavana. Se on hyvä piirre missä tahansa filmissä, tuotannon opiskelija Sebastian Arechavala kehuu.

Venäläinen Anastasia Bankova opiskelee tuotannonsuunnittelua.

– Tarina on upea ja vankka. Mitä filmissä kuvailtiin, on totta ja kuuluu menneisyyteemme. Emme voi kiistää sitä tai pyyhkiä pois. Ei siinä mitään vikaa ole. Ehkäpä maatamme ei edes esitetty tarpeeksi pahassa valossa, Anastasia tuumii.

Koomikolla on omakohtaisia kokemuksia miehitysvuosista

Virolainen näyttelijä Märt Avandi Golden Globe-ehdokkaiden vastaanotolla Hollywoodissa.
Virolainen näyttelijä Märt Avandi Golden Globe-ehdokkaiden vastaanotolla Hollywoodissa.Tomi Hinkkanen / Yle

Pääosanesittäjä Märt Avandi, 34, on esiintynyt kotimaassaan Virossa lukuisissa tv-sarjoissa ja viidessä elokuvassa. Näyttelijällä on henkilökohtaista kosketuspintaa Neuvostoliiton miehitysvuosiin.

Opettajana työskennellyt isoisäni karkotettiin Siperiaan. Muistan itsekin ne ajat hyvin.

näyttelijä Märt Avandi

– Opettajana työskennellyt isoisäni karkotettiin Siperiaan. Muistan itsekin ne ajat varsin hyvin. Olin kymmenvuotias Viron itsenäistyessä uudelleen vuonna 1991, Avandi taustoittaa.

Märt on Tallinnan teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä. Valtaosan urastaan hän on tehnyt teatterin lavalla.

– Viro on niin pieni maa, ettei meillä ole erikseen elokuvanäyttelijöitä. Teemme tv-ohjelmia, teatterikappaleita ja elokuvia. Onneksi olen pystynyt elättämään itseni näyttelemällä, Märt iloitsee.

Näytteljiä löytyi YouTube-videolta

Suuri yleisö Virossa tuntee hänet koomikkona suositusta tv-sarjasta Tujurikkuja (Ilonpilaaja).

Klaus Härö löysi Märt Avandin elokuvaansa katsomalla sarjan YouTube-videoita. Härö meni myös katsomaan näytelmää, jossa Avandi oli mukana, vaikkei ymmärtänyt näytelmästä sanaakaan.

Miekkailun opettajaa Härön elokuvassa näyttelevä Avandi ei ollut itse tarttunut miekkaan ennen elokuvan kuvauksia. Avandi harjoitteli miekkailua ammattilaisen kanssa kaksi kuukautta ennen kuvausten alkamista.

– Siinä ajassa oppii korkeintaan näyttämään vakuuttavalta elokuvassa, muttei sen enempää.

Vaikeinta on psyykkinen puoli, Avandi sanoo.

– Miekkailussa vaaditaan jatkuvasti täydellistä keskittymistä ja lisäksi on oltava hyvin itsevarma. Häviät, jos menetät jommankumman sekunniksikaan, näyttelijä kuvailee.

Virolaisen Amerikan-debyytti

ohjaaja Klaus Härö ja tuottaja Kai Nordberg Hollywood Boulevardilla.
Ohjaaja Klaus Härö ja tuottaja Kai Nordberg Hollywood Boulevardilla.Tomi Hinkkanen / Yle

Märt on nyt ensi kertaa Yhdysvalloissa.

– On todella jännittävää olla täällä. Uskomatonta, että elokuvamme on Golden Globe -ehdokas. Meillä on ollut tiukka aikataulu, mutta olen ehtinyt käydä Hollywoodin Walk of Famella, mies nauraa.

Sunnuntai-iltapäivänä Miekkailija-tiimi kävelee muiden tähtien lailla punaista mattoa pitkin Beverly Hilton -hotellin juhlasaliin Golden Globe -gaalaan.

Jännittävän illan aikana paljastuu, pyörähtääkö kultainen maapallo tällä kertaa Suomeen.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Lue seuraavaksi