yle.fi-etusivu

Ranskan moskeijoissa tarjotaan viikonloppuna rauhanteetä

Sadat ranskalaiset moskeijat ovat avanneet tänä viikonloppuna ovensa kaikille ranskalaisille. Tapahtuman tarkoituksena on kertoa ranskalaisille arkipäivän islamista sekä lieventää eri kansanryhmien välille terrori-iskujen seurauksena syntyneitä jännitteitä. 

Ulkomaat
Iloisia ihmisiä moskeijassa.
Pariisin eteläpuolella Villejuifin esikaupungissa sijaitsevaan moskeijaan saapui kymmeniä islamista ja moskeijan toiminnasta kiinnostuneita. Monella vieraalla oli kysymyksiä ääri-islamismista ja muslimiyhteisön suhtautumisesta siihen. Juha Nurminen

Pariisin eteläpuolella Villejuifin esikaupungin moskeijassa katettiin pöytää koreaksi vieraita varten. Moskeijan aktiivit keittivät makeaa minttuteetä ja toivat pöytään vatikaupalla hunajaisia leivonnaisia.

Vaivannäkö kannatti, sillä paikalle saapui heti ovien auettua kymmeniä islamista ja moskeijan toiminnasta kiinnostuneita kansalaisia. Ensimmäisten vieraiden joukossa olivat juutalaiset Hèrve ja Marie-Claire. He kertoivat asuvansa lähellä ja päättäneensä kävellä vierailulle moskeijaan sapatin kunniaksi.

– Uskon, että on tärkeää luoda suhteita eri uskontokuntien välille. Teen juominen yhdessä on vahva rauhan ele. Tällaista tilaisuutta ei pidä jättää väliin, Hèrve sanoi.

Molemmat sanoivat huomanneensa ilmapiirin kiristyneen Ranskassa.

– Pitää kuitenkin muistaa, että uskonto ja terroriteot eivät ole sama asia, Marie-Claire totesi.

Avoimien ovien päivä järjestettiin vuosi Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja juutalaisten ruokakauppaan tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Terrori-iskujen jälkeen Ranskan poliisi on tehnyt ratsioita kymmeniin moskeijoihin ja sulkenut muutaman epäiltynä ääriajattelun lietsomisesta.

Villejuifin moskeijassa keskusteltiinkin paljon terrorismista ja nuorten radikalisoitumisesta. Monella vieraalla oli kysymyksiä nimenomaan ääri-islamismista ja muslimiyhteisön suhtautumisesta siihen.

– Olen jutellut monen ihmisen kanssa terrori-iskujen herättämistä tunteista. Se on ollut hyödyllistä. Me emme ehkä aina ole olleet tarpeeksi valmiita vastaamaan kysymyksiin, moskeijan aktiivi Etienne sanoo.

”Jos käännytämme ihmisiä ovelta, löytävät he yhteisön internetin syövereistä”

Moni paikalle tulleista muslimeista muistutti, että moskeija pyrkii nimenomaan auttamaan musliminuorten integroimisessa.

– Teemme paljon työtä nuorten kanssa ja kerromme maahanmuuttajaperheille, miten islamin oppeja tulee tulkita eurooppalaisessa yhteiskunnassa, muistutti kaupungin muslimiyhteisön puheenjohtaja Mohammed Khodja.

Iloisia ihmisiä moskeijassa. Mies pitelee vauvaa ilmassa.
Juha Nurminen

Hänen mukaansa Villejuifin moskeijalla on kuitenkin sama ongelma kuin monella muullakin muslimien yhteisöllä: tilat ovat liian pienet eikä rahaa juuri ole. Viime vuonna moni ranskalaiskaupunki on jäädyttänyt uusien moskeijojen rakentamiseen tarkoitetut rahat. Muslimiväestön osuus on kuitenkin kasvussa esimerkiksi Syyrian sodan takia.

– Kaikki halukkaat eivät mahdu sisään perjantairukouksen aikaan. Ja jos me joudumme käännyttämään ihmisiä pois, löytävät he yhteisönsä kyllä internetin syövereistä, Khodja sanoo.

Viime aikoina myös moskeijoita ja muslimeja vastaan tehdyt iskut ovat Ranskassa lisääntyneet. Vielä polttopulloiskujakin suurempi ongelma on kuitenkin muslimitaustaisten nuorten syrjintä ja syrjäytyminen esimerkiksi työelämästä.

Moskeijaan ensimmäistä kertaa tullut pariisilainen Geneviève pohti, että kaikki ranskalaiset eivät ehkä edelleenkään miellä muslimeja tasavertaisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

– Meidän pitää myöntää, että osa ranskalaisista on muslimeja. Piste. Sekä opetella elämään yhdessä, Geneviève sanoi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut? Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi