Sean Penn tapasi "El Chapon" – Rolling Stone -haastattelu johti viranomaiset huumepomon jäljille

Salaisessa haastattelussa Hollywood-tähden kanssa huumeparoni Guzman kertoo muun muassa lapsuudestaan ja siitä, miten hän alun perin joutui tekemisiin huumeiden kanssa.

Ulkomaat
"El Chapo" vangittiin jälleen perjantaina.
"El Chapo" vangittiin jälleen perjantaina. Jose Mendez / EPA

Perjantaina kiinniotettu huumekartellin johtaja Joaquin "El Chapo" Guzman antoi vapaalla ollessaan salaisen haastattelun Hollywood-näyttelijä Sean Pennille. Pennin haastattelu on julkaistu Rolling Stone -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Meksikolaisviranomaiset kertoivat lauantaina haastattelun auttaneen heitä paikantamaan Guzmanin. Nimettömänä pysyttelevä viranomaislähde kertoi, että Meksiko tiesi haastattelusta ja seurasi Penniä tarkasti hänen vieraillessaan Guzmanin piilopaikassa.

Haastattelu järjestettiin meksikolaisnäyttelijän Kate del Castillon avulla. Se tehtiin vuoden 2015 lopussa ja julkaistiin Rolling Stonessa lauantaina.

El Chapo halusi elokuvan itsestään

Meksikon oikeusministeri Arely Gomez kertoi perjantaina, että pakotunneleistaan tunnettu Guzman oli ollut yhteydessä näyttelijöihin ja tuottajiin koskien elokuvaa hänestä itsestään. Guzmanin yhteydenotot Hollywood-väkeen auttoivat Gomezin mukaan viranomaisia löytämään tämän piilopaikan.

Gomezin mukaan myös yksi Guzmanin tunnelin rakentaja oli johtanut viranomaiset kaupunginosaan, jossa huumeparoni piilotteli.

Guzman pakeni huippuvartioidusta meksikolaisvankilasta jo toisen kerran puolisen vuotta sitten. Hänet vangittiin Los Mochis -nimisessä kaupungissa tulitaistelun jälkeen. Meksiko harkitsee uutistoimisto AP:n mukaan Guzmanin luovuttamista Yhdysvalloille. Yhdysvallat on aiemmin painostanut Meksikoa luovuttamaan Guzman, jotta häntä vastaan voitaisiin nostaa lisää syytteitä.

Haastattelu lapsuudesta ja politiikasta

Sean Penn kertoo artikkelissaan, että Guzman antoi hänelle haastattelun aluksi ison halauksen. Seitsemän tuntia kestäneessä haastattelussa Penn ja Guzman keskustelivat huumeista, Lähi-idän politiikasta sekä Guzmanin lapsuudesta. Guzman kertoo aloittaneensa huumeiden kasvattamisen 15-vuotiaana.

– Sieltä, mistä minä tulen, ainoa tapa elättää itsensä on marihuanan kasvattaminen.

Haastattelussa Guzman väittää myös, ettei hän ole vastuussa siitä, että maailmassa on niin paljon huumeriippuvaisia.

– Ei, se ei ole totta. Se päivä, kun minua ei enää ole [huumeet] eivät vähene millään tavalla. Huumeiden salakuljetus? Se on vale, Guzman sanoo Pennille.

Guzman kuitenkin myöntää olevansa maailman johtava huumeiden välittäjä.

– Minä välitän enemmän heroiinia, metamfetamiinia, kokaiinia ja marihuanaa kuin kukaan muu maailmassa. Minulla on sukellusveneiden, lentokoneiden, rekkojen ja veneiden laivue.

Haastattelun lopussa Sean Penn kysyy Guzmanilta tämän elämästä ja kuinka se on muuttunut vankilapaon jälkeen.

– Paljon onnellisuutta – kiitos vapauden.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters