yle.fi-etusivu

Iijoen jääpato on yli kilometrin pituinen

Tulvauhka Pudasjärven kaupungin korkeudella on yhä olemassa. Virtaukset ovat sunnuntaina olleet onneksi laskemaan päin, kertoo tilannetta paikan päällä seurannut Timo Yrjänä ely-keskuksesta.

Kotimaa
Iijoen hyydepato lauantaina 9. tammikuuta.
Iijoen hyydepato lauantaina 9. tammikuuta.Yle

Iijokeen kasaantuneen valtavan jääpadon luoma tulvauhka ei ole sunnuntain aikana voimistunut. Tilannetta on yhä syytä seurata silti tarkkaan, sillä pakkasen kiristyminen tai lumisateet voivat helposti kasvattaa jokeen muodostunutta jääahtaumaa ja ehkä nostaa jokiveden asuintaloille.

Tilannetta Pudasjärven Kurenkoskella on seurannut Oulun ely-keskuksen vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänä. Sunnuntaina hän kertoi jääpadon olevan selvästi aiempaa arviota pidempi, vähintäänkin kilometrin mittainen.

– Virtaumat ovat kääntyneet pikkuisen laskuun. Näyttää, että tilanne tasaantuu, Yrjänä rauhoittelee. Lisäksi tilannetta helpottaa, ettei jääpato ole aukottoman pitävä vaan paremminkin ahtauma.

– Se päästää nyt hyvin veden läpi – vesi ei nouse. Jos kelit jatkuvat tällaisina, saattaa olla, että huippu oli eilen.

Jääpadon kohdalla jokirannassa on asuintaloja. Vesi on noussut arviolta vajaat kolme metriä normaaliuomistaan, mutta rakennuksiin on vielä saman verran nousuvaraa.

– Kestää pitkään ennen kuin ahtauma liukenee veteen. Riski on edelleen olemassa, jos sää pakastuu uudestaan. Yrjänä kuvailee tulvauhkaa.

Pientä vedennousua havaittu ylävirrassa

Timo Yrjänä vahvisti klo 20 aikoihin sunnuntaina, että tilanne on yhä vakaa. Vesi pääsee edelleen hyvin läpi padosta, eikä vedennousua ole enää seurantapaikalla todettu.

Pientä vedennousua on ilmoitettu ainoastaan 30 kilometriä ylävirtaan nykyisestä patokohdasta. Vesi on siellä paikallisesti noussut jonkin verran. Mikäli vesi kyseisellä paikalla nousisi enemmänkin, kastumassa olisi lähinnä rantasauna. Sillä kohdalla asuinrakennukset sijaitsevat etäämpänä Iijoesta.

Seurantaa jatketaan ensi viikolla joenvarteen asennettavilla kameroilla. Niin kauan kuin vesi mahtuu virtaamaan ahtauman läpi, viranomaiset eivät yritä puuttua patoumaan kaivinkoneella tai räjäytyksillä.