1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin poliisi seksuaalisesta häirinnästä: Syksyn mittaan häiriöitä ilmiöksi asti

Poliisi kertoo, miksi se on tuonut esille huoltaan turvapaikanhakijoiden syyllistymisestä seksuaaliseen häirintään. Poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisista korostaa, että vaikka kantaväestökin syyllistyy seksuaaliseen häirintään, nyt uusi ilmiö on, että näitä rikoksia tekevät henkilöt toimivat suurina ryhminä.

Kotimaan uutiset
Ilotulitusta Senaatintorilla.
Uudenvuodenjuhla Senaatintorilla 1. tammikuuta 2015.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin poliisin mukaan syksyn aikana yleisellä paikalla tapahtuneet lähestymisyritykset ovat tässä laajuudessaan aiempaa selvästi aggressiivisempia.

Aiemmista ilmiöistä ja yleisellä paikalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä poiketen epäiltyjä on kuvattu yksinomaan ulkomaalaisiksi, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.

– Yksittäisiä aggressiivisia tapauksia on ollut aiemmin, mutta asia on nyt syksyllä muodostunut sen verran laajamittaisemmaksi, että voidaan puhua jo ilmiöstä, toteaa poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta.

Aapion mukaan tässä ilmiössä uudenlainen piirre on se, että useissa tapauksissa uhreja on lähdetty seuraamaan yleisillä paikoilla, lyöttäydytty seuraan vasten tahtoa ja käyttäydytty aggressiivisesti ja seksuaalissävytteisesti.

Huolena suurten joukkojen toiminta

Poliisipäällikkö Lasse Aapio toteaa Yle Uutisille, että toki yksittäisiä häiriköitä on ennenkin ollut, ja yksittäisiä ahdisteluja ovat suomalaisetkin tehneet vuosien saatossa paljon. Nyt puhutaan erilaisesta ilmiöstä.

– Ei meillä ole aiemmin tapahtunut tällaista, että suuri joukko ihmisiä toimii samalla tavalla ja kohdistaa samantyyppisiä tekoja alaikäisiin ihmisiin julkisella paikalla, pohtii Aapio.

Poliisi haluaa tuoda esiin huolen, onko syksyllä alkanut ilmiö jatkumassa, ja mikä on tilanne kesää kohti mennessä. Aapio korostaa, että asiaan täytyy puuttua keskustelun kautta tai muulla tavoin.

– On haastavaa poistaa tai ottaa kiinni tällainen ryhmä. Se vaatii vastaavan määrän poliisimiehiä. Se on haaste mille tahansa poliisilaitokselle, myös meille, toteaa Aapio.

Poliisi haluaa ensisijaisesti estää ennalta näihin rikoksiin syyllistymisen.

– Vastaanottokeskusten ja muiden tahojen kanssa käydään läpi mitkä ovat pelisäännöt kadulla ja suhde naisiin. Tulemme matalalla kynnyksellä puuttumaan siihen käytökseen, joka voi johtaa ahdisteluun tai muuhun, vakuuttaa Aapio.

Ahdistelun kohteeksi joutuneiden toivotaan tekevän rikosilmoitus

Tiedot Helsingin Senaatintorin uudenvuoden tapahtumista sisältävät myös toisen käden tietoa, tarkentaa poliisi tiedotteessaan. Poliisi on siis kertonut omien havaintojensa lisäksi myös sen, mitä järjestyksenvalvojat ovat saattaneet poliisin tietoon.

Helsingin poliisi tiedotti aiemmin, että poliisille on uudenvuoden tapahtumien osalta ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Helsingin poliisi on nyt kirjannut rikosilmoituksen seksuaalisesta ahdistelusta myös muista järjestyksenvalvojien tekemistä havainnoista.

Aapio muistuttaa, että yleensäkin seksuaalirikoksista ilmoittamiseen on kynnys.

– Piilorikoksia tapahtuu enemmän kuin mitä meidän tietoomme tulee, arvioi Aapio.

Poliisi korostaa, että seksuaalisen häirinnän ja muiden rikosten kohteeksi joutuneiden tulee tehdä rikosilmoitus matalalla kynnyksellä – olipa ahdistelija sitten perhetuttu tai ventovieras, suomalainen tai ulkomaalainen.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen haastattelu brittilehti The Telegraphissa (siirryt toiseen palveluun) sai monet tahot ihmettelemään miksi haastattelussa nostettiin vahvasti esiin turvapaikanhakijoiden osuus tekijöinä naisiin kohdistuvassa seksuaalisessa väkivallassa. Kommentoijat korostavat, että naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää on esiintynyt Suomessa runsaasti aiemminkin, jo ennen turvapaikanhakijoiden maahantuloa.

_10.1. klo 20.00 täsmennetty Aapion kommenttia seksuaalirikoksista ilmoittamisen yleisyydestä. _

Lue seuraavaksi