Hyppää sisältöön

Ruotsissa ei järjestelmällistä seksuaalista härintää uutenavuotena – yksi poikkeus löytyy

Ruotsissa Kalmarin kaupungissa on kerrottu miesryhmistä, jotka ahdistelivat naisia uudenvuodenaattona. Poliisin mukaan uuden vuoden juhlinta sujui muuten normaalisti.

Kuvakaappaus Barometern-lehden nettisivuilta.

Ruotsissa uudenvuoden juhlintaan ei näytä liittyneen ainakaan mitään järjestelmällistä seksuaalistä ahdistelua, arvioi poliisin lehdistöpäivystys. Ruotsin poliisi luonnehtii uudenvuoden tapahtumia ja poliisitehtäviä ”normaaleiksi”.

Ainoan poikkeuksen näyttää muodostavan Kalmarin kaupunki Etelä-Ruotsissa. Siellä useita naisia on ilmoittanut joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi uudenvuodenaattona. Kalmarin alueella julkaistavan Barometern-lehden mukaan poliisi on ottanut kiinni kaksi epäiltyä, mutta poliisi ei ole antanut tarkempia tietoja epäillyistä. Kiinniotetut vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Kalmarissa ahdistelijoiden ryhmiä liikkeellä

Poliisi arvioi, että Kalmarissa noin kaksikymmentä naista joutui seksuaalisen ahdistelun kohteeksi uudenvuodenaattona. Ainakin yhden silminnäkijän mukaan ahdistelijat olivat vieraskielisiä. Barometern-lehden haastattelema maahanmuttajataustainen mies pelasti yhden uhrin autoonsa. Nainen oli siinä vaiheessa viiden tai kuuden miehen ympäröimänä.

Ruotsissa uudenvuoden tapahtumat eivät ole synnyttäneet laajempaa keskustelua, ja myös maahanmuuttoa vastustavilla foorumeilla viitataan Kalmarin lisäksi lähinnä tapahtumiin ulkomailla, kuten Saksassa ja Helsingissä.