Koe uusi yle.fi

Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus

Tasa-arvoministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan turvapaikanhakijoiden harrastama naisten ahdistelu on Suomessa uusi ilmiö. Paras lääke ahdisteluun on Rehulan mielestä se, että uhrit ilmoittavat ahdistelusta poliisille.

politiikka
Juha Rehula.
Juha Rehula. Paula Hiljanen / Yle

Tasa-arvoministeri Juha Rehulan mielestä turvapaikanhakijoiden syyllistyminen naisten ahdisteluun on asia, joka pitää sanoa ääneen ja josta on voitava puhua.

Eikö tälläista ilmiötä ole tunnettu Suomessa aikaisemmin?

– Meillä on pitkä historia siitä, että olemme tehneet töitä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Kun katsoo kymmeniä vuosia taaksepäin, niin on onnistuttukin. On kyetty lainsäädännöllisin keinoinkin vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Mutta se, että viimeisen puolen vuoden aikana meille on tullut turvapaikanhakijoita maahan, on uusi ilmiö.

Vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan polisiin pitää puuttua myös yleisillä paikoilla tapahtuvaan ahdisteluun. Tanska ja Suomi ovat olleet pitkään seksuaalisen ahdistelun kyseenalaisia kärkimaita. Perheväkivaltaa on kansainvälisesti verrattaen paljon.

– Vaikea tässä on ryhtyä mihinkään äkkinaisiin lakimuutoksiin. Näihin tilanteisiin liittyy häpeää ja näistä ei aina puhuta. Siksi uhrin pitää tehdä ahdistelusta rikosilmoitus.

Seksuaalinen ahdistelu voi lain mukaan tapahtua myös netissä. Se voi olla kiusaamista, nimittelyä tai mustamaalaamista.