Koe uusi yle.fi

Ruotsin ulkoministeri: Suomessa pelätään Ruotsin liittyvän Natoon salaa

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Suomen ja Ruotsin pääministerien yhteinen kirjoitus puolustuspolitiikasta oli tarpeen muun muassa suomalaisten epäilyjen rauhoittamiseksi.

Yle maailmalla
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.Valda Kalnina / EPA

Nato-keskustelua on Ruotsissa käyty kiivaasti Sälenin puolustuskonferenssin alla. Jokavuotinen konferenssi alkoi iltapäivällä.

Konferenssia pohjusti myös Suomen ja Ruotsin pääministerien harvinainen yhteiskirjoitus puolustuspolitiikasta. Kirjoituksen mukaan maiden liittoutumattomuus vahvistaa Itämeren alueen turvallisuutta. Lisäksi pääministerit korostivat maiden puolustusyhteistyön kehittämistä ja yhteistyötä myös mahdollisen kriisin tullen.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kertoi tiedotustilaisuudessa kirjoituksen olevan tarpeellinen muun muassa siksi, että Suomessa pelätään Ruotsin liittyvän Natoon konsultoimatta Suomea.

– Teemme läheistä yhteistyötä, Wallström painotti.

Nato jakaa Ruotsin puolueita

Lisäksi kirjoituksen tarkoitus oli hänen mukaansa selventää Ruotsin puolustuslinjauksia. Ruotsissa porvaripuolueet ovat Natoon liittymisen kannalla, mutta hallituksessa istuvat sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue ovat vastaan.

– Sosiaalidemokraateilla on asiasta selvä puolueen linjaus, Wallström korosti.

Konferenssiyleisölle Wallström totesi aiemmin, että Nato-jäsenyys lisäisi vastakkainasettelua ja jännitteitä Itämeren alueella. Hänen mukaansa puolustuspolitiikassa pätee pitkäjänteinen linja.

Ruotsi ei mene Natoon salaa

Vastakkainen näkemys kuultiin viikolla, kun joukko entisiä suurlähettiläitä, everstejä ja puolustusasiantuntijoita julkaisi kirjotuksen Natoon liitymisen puolesta. Heidän mukaansa Nato-jäsenyys vakauttaisi Itämeren alueen turvallisuutta.

Yksi allekirjoittajista, entinen suurlähettiläs Sven-Olof Peterson arvioi, että Ruotsi voi lopulta liittyä yllättäenkin Natoon samaan tapaan kuin maa liittyi EU:hun.

Peterson arvioi, että maasta tulee Naton jäsen ennemmin tai myöhemmin. Suomen on hänen mielestään kuitenkin turha pelätä, että hanke tapahtuisi salassa.

Ympäristöpuolueen kansanedustaja, puolustuvaliokunnan jäsen Jakop Dalunde pitää Nato-kirjoitusta kylmän sodan poteroihin juuttuneiden ihmisten toimintana, joka ei edusta modernia diplomaattista ajattelua.

Sälenin konferenssi kestää kolme päivää ja on järjestyksessä jo seitsemäskymmenes. Suomen puolustusministeri ei ole tällä kertaa paikalla, Suomea edustaa muun muassa puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.