Koe uusi yle.fi

Oikeudenkäynti alkaa: Espanjan kuninkaan sisko vastaa rikossyytteisiin

Espanjan prinsessa Cristina on ensimmäinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka joutuu vastaamaan rikossyytteisiin vuoden 1975 diktatuurin luhistumisen jälkeen.

Ulkomaat
Iñaki Urdangarin ja prinsessa Cristina
Iñaki Urdangarin ja prinsessa Cristina Madridissa 25. marraskuuta 2012.Sergio Barrenechea / EPA

Espanjaa vuosia kuohuttanut talousrikostutkinta nytkähtää eteenpäin, kun oikeudenkäynti alkaa tänään maanantaina Palman tuomioistuimessa Mallorcalla.

50-vuotiasta prinsessa Cristinaa syytetään veronkierrosta ja avunannosta aviomiehensä Iñaki Urdangarinin verorikoksiin. Urdangarinin epäillään yhdessä entisen liikekumppaninsa kanssa kavaltaneen kuusi miljoonaa euroa julkisia varoja. Kavallukset tapahtuivat Urdangarinin johtamassa hyväntekeväisyysrahasto Noósissa. Lisäksi syytettyinä on 16 muuta henkilöä.

Prinsessa asianajajan mukaan Cristina on syytön, ja hän luotti mieheensä pariskunnan raha-asioissa.

Jos kolmihenkinen tuomaripaneeli toteaa yksimielisesti prinsessan syylliseksi, häntä uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeustuomio.

Talousrikosepäilyt ovat jo rapauttaneet Espanjan kuningashuoneen suosiota, eikä oikeudenkäynnin uskota rauhoittavan tilannetta. Uutistoimisto AP kertoo, että Palman kaupungissa odotetaan oikeudenkäynnin alkamisen nostattavan monarkian vastaisia mielenilmauksia.

Prinsessan veli kuningas Felipe VI on jo riistänyt sisareltaan ja tämän puolisolta Palma de Mallorcan herttuattaren ja herttuan arvonimet.

Oikeudenkäynnin arvioidaan kestävän puoli vuotta.

Lähteet: AP, Yle uutiset