1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Klaus Härö Golden Globeista: Kovassa seurassa olimme

Golden Globe -ehdokkuus oli iso asia, ohjaaja Klaus Härö kuvailee. Miekkailija-elokuva on vienyt ohjaajaa viime aikoina ympäri maailmaa. Työpöydällä odottaa pari elokuvaa.

elokuvat
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa sunnuntaina.
Klaus Härö ulkomaisten Golden Globe -ehdokkaiden symposiumissa, Hollywoodin Egyptiläisessä Teatterissa sunnuntaina.Paul Buck / Epa

Miekkailija-elokuva ei saanut Yhdysvaltain Los Angelesissa järjestetyssä Golden Globe -gaalassa parhaan ulkomaisen elokuvan palkintoa, mutta kovassa seurassa olimme, kommentoi ohjaaja Klaus Härö Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna Los Angelesista Golden Globe -gaalasta.

– Tässä seurassa ei voitettu, mutta olimme ehdokkaana ja se on iso asia, Härö kuvailee.

Palkinnon sai unkarilaiselokuva Son of Saul.

Viikon loppupuolella selviää, pääseekö Miekkailija eteenpäin parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-mittelöissä. Se on selvittänyt tiensä yhdeksän elokuvan joukkoon.

– Olemme hienossa seurassa, siellä on liuta hyvin erilaisia elokuvia eri puolilta maailmaa, Härö kuvailee Oscar-ehdokkaita.

Hän huomauttaa, että elokuvantekijöiden työ on hyvin samanlaista eri puolilla maailmaa.

Pienillä resursseilla yritämme tehdä ihmeitä.

Klaus Härö

– Pienillä resursseilla yritämme tehdä ihmeitä, tuoda tarinoita, jotka kertovat meidän maistamme, Härö sanoo.

Elokuva-ala on kansainvälinen. Ulkomaisia yhteyksiä tarvitaan, jotta muun muassa suomalaisia elokuvia voidaan tehdä. Esimerkiksi Miekkailija on suomalais-virolais-saksalainen elokuva. Tulipa palkintoja tai ei, työ ulkomailla on yhteyksien takia tärkeää. Miekkailijan tekijöillä on vielä matkustamista edessä, jos elokuva etenee Oscar-kilvassa.

– Ellei päästä jatkoon, palataan takaisin oikeisiin töihin, Härö sanoo.

Hän kertoo, että työpöydällä on nyt pari kotimaista elokuvaa.

– Aika näyttää, mikä toteutuu. Työkaverien hermoja on koeteltu, kun on koko ajan oltu matkoilla. Kaikille varmasti maistuu tavallinen päivätyö, Härö tähdentää.

Ensimmäinen Oscar-ehdokkuuden saanut suomalaiselokuva oli Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002.

Lue seuraavaksi