Periscope-ohjeita pienten lasten vanhemmille

Kännykkäsovellus Periscope on yhä nuorempien lasten suosiossa. Sovelluksen kautta jopa 10-vuotiaat jakavat live-videoita maailmalle.

Netta Vahteri
Yhä nuoremmat lapset jakavat livevideoita kännykän Periscope-sovelluksen kautta. Miten lapsia pitäisi tällaisten käytöstä opastaa? Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Netta Vahteri antaa vinkkejä.

_Pelastakaa Lapset ry:n yhteisömanageri Netta Vahteri, miksi yhä nuoremmat lapset ovat ottaneet Periscopen käyttöönsä? _

Periscope on nyt pinnalla. Sen avulla voi tutustua ihmisiin, joihin ei voi fyysisesti tutustua. Esimerkiksi katsoa, kun Amerikassa laitetaan ruokaa ja osallistua keskusteluun.

Onko 10-vuotias sopivan ikäinen käyttämään Periscopea?

Periscope ei ole määritellyt ikärajaa. Latauskaupoissa ikäraja on 4 vuotta. Jokainen vanhempi on lapsensa paras asiantuntija. Siksi on tärkeää, että jokainen vanhempi tutustuu palveluun ja keskustelee lapsensa kanssa pelisäännöistä.

Joissakin kännykkämerkeissä voi tehdä sellaisen säädön, että aina, kun lapsi on lataamassa uutta sovellusta sovelluskaupasta, latauksesta tulee tieto vanhemman kännykkään eikä lataus onnistu ilman vanhemman hyväksyntää. Kuinka hyvänä keinona pidät tällaisia estoja ja rajoituksia?

Tärkeintä on aloittaa keskustelu mediapelisäännöistä heti, kun lapsi saa ensimmäisen kännykkänsä. Puhua siitä, miten verkossa toimitaan ja millaista sisältöä siellä jaetaan. Vanhemman ja lapsen välinen luottamus on tärkeää.

Mitä lapselle kannattaa kertoa live-videoista, joita Periscopeen ladataan?

Periscopen kautta live-lähetys näkyy koko maailmassa. Tärkeintä on ehkä se, että lähetyksen alussa painaa paikannuksen pois päältä. Muuten kotiosoite välittyy katsojille ympäri maailman. Ylipäänsä omia henkilökohtaisia tietoja ei kannata jakaa.

Jos kuvaa muita ihmisiä, on tärkeää kysyä heiltä lupa kuvaamiseen. Lähetyksen voi myös rajata niin, että se näkyy vain tietyille seuraajille, eikä koko maailmalle. Yksityisasetukset kannattaa siis käydä tarkkaan läpi.

Periscopessa videon voi nähdä kuka tahansa, eikä kaikilla ole hyvät aikeet mielessä. On törmätty tilanteisiin, joissa aikuinen kommentoija pyytää nuorta tyttöä nostamaan paitaa. Mitä tällaisista kyselyistä ja pyynnöistä kannattaa lapselle sanoa?

Kannattaa keskustella siitä, millainen käytös on hyvää ja millainen huonoa verkossa. Kannattaa myös kertoa, että minkäänlaista häiritsevää tai ahdistavaa kommentointia ei tarvitse sietää, eikä kaikkiin pyyntöihin tarvitse suostua. Käytännössä tällaiset viestit voi estää klikkaamalla kyseistä kommenttia. Lasta kannattaa myös rohkaista kertomaan häiritsevistä viesteistä.

Periscopessa video katoaa 24 tunnin jälkeen, mutta jos siitä sen julkioloaikana ottaa kuvakaappauksen, se saattaa jatkaa elämäänsä netissä vuosikymmeniä. Voiko kuvakaappauksiin puuttua jälkikäteen?

Palvelun ylläpitäjään voi olla yhteydessä, mutta vaikeaa kuvakaappauksen poistaminen on. Siksi pelisäännöistä kannattaa keskustella etukäteen.

Kuinka pitkään somessa kannattaa viettää aikaa?

En osaa antaa mitään tarkkaa aikasuositusta. Tärkeintä on se, että perusarki sujuu. Se, että muistaa syödä, nukkua, liikkua, eikä kaikki aika mene somessa.

Olemme puhuneet periscopesta, mutta mihin muihin sovelluksiin kouluikäisten vanhempien olisi hyvä tutustua?

Viimevuotisten tutkimusten mukaan edelleen YouTube on yhä suosittu, tube-kulttuuri tulee jopa kasvamaan. Myös Snapchatin kaltaiset videopalvelut lisäävät suosiotaan.

Päivitys 16.1. klo 19.30: Lisätty faktalaatikko Periscopen ikärajoista