Nopeasti yleistyvät haittaohjelmat sieppaavat tiedostosi ja vaativat lunnaita

Perinteisten tietokoneiden haittaohjelmien rinnalle ovat viime aikoina rynnineet kiristystroijalaiset. Ne kaappaavat käyttäjän dokumenttitiedostot, ja vaativat lunnaita niiden palauttamisesta. Paras keino suojautumiseen on ennaltaehkäisy.

internet
Näppäimistön viisi painiketta muodostavat sanan VIRUS.
Yle Uutisgrafiikka

Kotietokoneeseen voi pahaa aavistamatta imaista häijyn haittaohjelman. Entuudestaan tuttuja ovat muun muassa vakoiluohjelmat, jotka yrittävät urkkia luottokorttinumeroita ja salasanoja.

Toinen vanha tuttavuus ovat pankkitroijalaiset, jotka sotkevat verkkopankki-istuntoja niin, että maksut suuntautuvat väärille tileille, ja myös maksusummat voivat vaihtua.

Kun työ on tehty ne sanovat, että joo, haluan pikkuisen rahaa, muuten et saa tiedostojasi takaisin koskaan.

Mikael Albrecht

Nyt kiusaavat myös ilkeät kiristäjät.

– Oikeastaan yksi buumi, joka on nopeasti yleistymässä, ovat nämä kiristystroijalaiset. Ne salakirjoittavat kaikki sinun dokumenttitiedostot kiintolevyllä. Kun työ on tehty ne sanovat, että joo, haluan pikkuisen rahaa, muuten et saa tiedostojasi takaisin koskaan, kuvaa tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht F-Secure Labs-yksiköstä.

Harkitse hetki, ennen kuin asennat ohjelman

Haittaohjelma voi tunkeutua koneeseen esimerkiksi niin, että asentaa ohjelman tuntemattomalta web-sivustolta. Esimerkiksi tutulla ja turvallisella Facebook-sivulla voi liikkua postaus, joka houkuttelee sivuraiteille.

Siellä voi olla esimerkiksi kuva, joka vie ulkopuoliselle, videosivustolta vaikuttavalle sivulle.

Mikael Albrecht

– Siellä voi olla esimerkiksi kuva, joka vie ulkopuoliselle, videosivustolta vaikuttavalle sivulle. Sitten tuleekin ilmoitus, että hei, sinulta puuttuu tällainen toisto-ohjelma, mitä tarvitset tämän videon esittämiseen.

– Ja tämä toisto-ohjelma voi olla se haittaohjelma, toteaa tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht.

Eli kannattaa pysähtyä ja harkita edes sekunnin verran, haluaako nähdä tuon videon?

– Kaksi tai kolmekin sekuntia! Yleisohje on, että jos tuntematon web-sivusto alkaa ehdottaa ohjelman asentamista, kannattaa olla erittäin varovainen, sanoo Mikael Albrecht.