Hyppää sisältöön

David Bowie kuollut

Bowien edustaja vahvistaa Bowien menehtyneen syöpään.

David Bowie Cannesissa vuonna 1983. Kuva: Ralph Gatti / AFP

Brittiläinen artisti David Bowie on kuollut. Hän oli 69-vuotias.

Bowie menehtyi puolitoista vuotta kestäneeseen syöpään. Bowien virallisen kotisivun (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän kuoli rauhallisesti kotonaan perheensä ympäröimänä.

Bowien vaiheikas  ja värikäs ura alkoi 1960-luvulla, kun hän 15-vuotiaana perusti ensimmäisen bändinsä. Läpimurtohitti Space Oddity ilmestyi vuonna 1969, viimeinen albumi Blackstar  viime viikolla, Bowien syntymäpäivänä ja vain kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa.

Musiikin lisäksi hänet muistetaan näyttelijänä, muun muassa _The Man Who Fell to Earth _-elokuvan päähenkilönä vuonna 1976.

Nuori mies etsi tietään luostarista

Tammikuussa 1947 Lontoossa syntynyt David Bowie, alkuperäiseltä nimeltään Jones, tuli tunnetuksi varsinaisena musiikin kameleonttina. Hän vaihtoi tyyliä aina, kun kriitikot ja fanit luulivat tietävänsä, mistä hänen musiikissaan oli kyse.

16-vuotiaan Bowien ensimmäinen työpaikka oli mainospiirtäjänä, mutta musiikki oli jo vienyt pojan mukanaan. Hän esiintyi useissa bändeissä ja perusti omansakin, Davy Jones and the Lower Third. Tuolloin pinnalla ollessa The Monkees -yhtyeessä esiintyi niin ikään David Jones, joten Bowie vaihtoi oman nimensä.

Soolouran ensimmäinen albumi ei ollut menestys, ja Bowie jätti musiikin hetkeksi sikseen ja kokeili, mitä muuta voisi elämällään tehdä. Hän muun muassa asui buddhalaisluostarissa Skotlannissa ja perusti oman miimikkoryhmän.

1960-luvun lähetessä loppuaan Bowie kuitenkin palasi muusikoksi. Space Oddity -single ilmestyi kesällä 1969 ja nousi suosikiksi aikana, jolloin avaruus oli kaikkiaan pinnalla Apollo-kuumatkan vuoksi.

Glamista heavyyn

Vuonna 1972 ilmestynyt _The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars _-albumi teki Bowiesta supertähden, jonka ura kesti yli 40 vuotta.

Häneltä ilmestyi 25 studioalbumin lisäksi lukuisia live- ja muita levytyksiä. Kahdeksan albumia ja viisi singleä nousi Britanniassa ykköseksi. Myydyimmät olivat juuri _The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars _ja single Let's Dance vuodelta 1983.

Bowien tyylit ulottuivat Ziggyn glamrockista danceen ja heavyrockiin. Aina levyt eivät olleet kaupallinen menestys, mutta Bowie palasi yhä uudelleen ja taas uusiutuneena.  

Itse hän ei nähnyt asiaa aivan samoin, vaan sanoi haastatteluissaan työstäneensä koko ajan samoja asioita: eristyneisyyden ja hylätyksi tulemisen tunteita, pelkoa ja ahdistusta.