1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Miekkailija ei yltänyt voittoon – parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe Unkariin

elokuvat
Lapset harjoittelevat miekkailua kepeillä
MiekkailijaMaking Movies

Golden Globe –gaala pidettiin sunnuntai-iltana Los Angelesissa 73. kerran. Tilaisuudessa Hollywoodin ulkomaisten toimittajien yhdistykseen, Hollywood Foreign Press Associationiin kuuluvat toimittajat valitsevat parhaat tv-sarjat, elokuvat ja näyttelijät eri kategorioissa.

Tänä vuonna parhaasta ulkomaisesta elokuvasta kilvoitteli viisi elokuvaa:

The Brand New Testament – Belgia, Ranska, Luxembourg

The Club – Chile

Miekkailija – Suomi, Saksa, Viro

Mustang – Ranska

_Son of Saul _– Unkari

Limusiinilla juhlimaan

Klaus Härö ja Kai Nordberg
Klaus Härö ja Kai NordbergTomi Hinkkanen / Yle

Suomalaisten gaalapäivä alkoi puolilta päivin valokuvaustilaisuudella hotelli Beverly Plazan esustalla. Sen jälkeen smokkiin pukeutunut tuotantotiimi – tuottajat Kai Nordberg, Kaarle Aho, ohjaaja Klaus Härö ja näyttelijä Märt Avandi kapusivat limusiiniin, joka vei heidät juhlapaikalle, Beverly Hilton -hotellille.

Mittavien turvatarkastusten jälkeen suomalaiset pääsivät satojen ihmisten kansoittamalle kuuluisalle punaiselle matolle, jossa eri uutisorganisaatiot haastattelivat heitä.

– Punaisella matolla vaellettiin varmaan tunti, se oli niin pitkä. Matkalla pysähdyttiin tekemään haastattelu toisensa perään, tuottaja Kai Nordberg kertoo.

Lohta ja shampanjaa

Suomalaisilla oli oma pyöreä pöytä juhlasalissa Belgian elokuvan edustajien ja muutaman käsikirjoittajan kanssa.

– Olimme erittäin hyvissä asemissa salin vasemmalla puolella, toisessa pöytärivistössä esiintymislavasta. Tähdet yksi toisensa jälkeen nousivat lavalle.

Gaalan juonsi nyt neljättä kertaa brittikoomikko Ricky Gervais. Härskistä huumoristaan tunnettu Gervais ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa.

– Suu kiinni, te epämiellyttävät, pillereitä nappailevat ja seksuaalisesti poikkeavat ihmiset, Gervais aloitti ja jatkoi samaan tyyliin koko illan ajan.

Märt Avandi ja Klaus Härö haastattelussa.
Märt Avandi ja Klaus Härö haastattelussa.Tomi Hinkkanen / Yle

Tarjoilu pelasi koko gaalan aikana. Suomalaiset nauttivat lohta, sisäfilettä ja erilaisia jälkiruokia. Shampanja, valkoviini, rosee ja vesi virtasivat. Suuret tähdet istuivat pöytien ykkösrivissä ja seurustelivat keskenään.

– Nehän ovat huippujen huippuja ja tuntevat toisensa. Aina kunkin elokuvan jengi piti yhtä toisiinsa, Nordberg huomauttaa.

Nordbergiin teki vaikutuksen se, kuinka ammattimaisesti gaalakoneisto toimi. Mitään ei ollut jätetty sattuman varaan.

– Sitten jännitettiin, nouseeko seuraavaksi Klaus Härö, Nordberg selittää.

Suomalaiset pettyivät, unkarilaiset juhlivat

Son of Saul -elokuvan näyttelijä Geza Rohrig (vas.) ja ohjaaja Laszlo Nemes.
Son of Saul -elokuvan näyttelijä Geza Rohrig (vas.) ja ohjaaja Laszlo Nemes.Frederic J Brown / AFP

Kun gaalaa oli kestänyt tunti 40 minuuttia, Gerard Butler ja Helen Mirren kapusivat esiintymislavalle jakamaan parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnon.

– Ulkomaisissa elokuvissa on enemmän alastomuutta ja seksiä, vähemmän räjähdyksiä, Mirren hymyili.

Näyttelijä avasi kirjekuoren.

– Ja Golden Globe menee – olen niin mielissäni lukiessani tämän, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tämä maa on voittanut Golden Globen – Unkariin elokuvalle Son of Saul!

Ohjaaja-kirjoittaja László Nemes ja näyttelijä Géza Röhrig kapusivat lavalle vastaanottamaan palkinnon orkesterin soittaessa elokuvan teemaa.

– Vau, tämä on uskomatonta! Kiitos Hollywood Foreign Pressille upeasta palkinnosta. Haluan jakaa sen hienojen työtovereideni, pääosan näyttelijän Géza Röhrigin ja tuottajien kanssa, Nemes lausui.

– Holokaustista on tullut vuosien varrella myytti. Minulle se on vaihe ihmiskunnan historiassa – älkäämme unohtako sitä, kiitos paljon, László Nemes kiitti.

Tunnelma suomalaispöydässä luonnollisestikin notkahti.

– Tuntui hetken haikealta sen takia, että kun on tehty pitkä reissu ja se loppuu, tulee haikeat fiilikset. Mutta hyvät fiilikset tulevat siitä, että olemme niin hyvässä seurassa. Kyllä tämä matka on ollut meille ja suomalaiselle elokuvalle iso saavutus. Tunnen kiitollisuutta suomalaisia kollegoja kohtaan, jotka ovat kannustaneet meitä ja tuotantoyhtiötä kohtaan, joka on tehnyt ison duunin tässä, Klaus Härö kuvailee.

Työ jatkuu

Gaalan päätyttyä Miekkailija-tiimi suunnisti samassa rakennuksessa järjestettyihin filmiyhtiö Warnerin juhliin, jossa paikalla oli suuria elokuvatuottajia ja -levittäjiä. Ohjaaja Klaus Härö käytti tilaisuutta hyväkseen, tilasi tuplaviskit ja paineli juttusille ison tuottajan kanssa. Ohjaajalta heltisi juhlatiimellyksen keskellä hetki Ylen toimittajalle.

Miekkailija on tullut täällä elokuvapiireissä jokseenkin tunnetuksi. Kovalla työllä ollaan päästy nollasta, jos ei sataan, niin aikankin seitsemäänkymppiin, Härö vertaa.

Suomalaiset ovat opiskelleet elokuvamarkkinointia noin kymmenen vuotta. Härö uskoo, että jokainen kokemus tuo suomalaisille elokuvantekijöille lisää tietotaitoa.

– On ollut etuoikeus saada olla täällä. Toivon sitä, että seuraavana vuonna joku toinen ottaisi viestikapulan eteenpäin, ohjaaja viestittää kollegoilleen.

Tähdet punaisella matolla

Punaisella matolla vallitsee tarkka protokolla ja nokkimisjärjestys. Kullekin uutisorganisaatiolle oli varattu neliön kokoinen ruutu samettiköyden takaa. Paikkoja oli satoja ja punainen matto neljänneskilometrin pituinen.

Olin itse Saksan ja Arabimaiden median välissä. Jopa median edustajillakin oli tarkka pukukoodi: naisilla pitkät iltapuvut ja miehillä smokit, tai ainakin mustat puvut ja solmiot.

PR-ihmiset kulkivat edustamiensa kykyjen edellä, kysellen kuvausryhmiltä, kiinnostaisiko haastattelu heidän asiakkaansa kanssa. Näin he pystyivät ohjaamaan päämiehensä ja -naisensa jouhevasti aina seuraavaan haastatteluun. Kunkin juttutuokion maksimipituudeksi oli rajattu neljä minuuttia.

punaisella matolla
Tomi Hinkkanen / Yle

Suuria tähtiä ei tarvinnut kaupitella kenellekään. He purjehtivat pää pystyssä pienempien uutisorganisaatioiden ohi ja pysähtyivät vain suurten medioiden, kuten viihdeohjelmien Extran ja Access Hollywoodin toimittajien haastateltaviksi. Näillä ohjelmilla oli matolla isot kojut ja tuotantoryhmät.

Tunnelmaa luomassa paikalla oli noin 500 yleisön jäsentä lehtereillä hurraamassa suosikkitähdilleen. Eräskin ryhmä oli saapunut kahden tunnin ajomatkan päässä olevasta Bakersfieldistä kukkumaan paikoilleeen jo aamuseitsemältä, vaikka kaksi tuntia kestänyt punaisen maton saapumistilaisuus alkoi vasta klo 14.

Matolla käveli tv:stä ja elokuvista tuttuja kasvoja – Jane Fonda, Heidi Klum, Jon Hamm, Harrison Ford, Ridley Scott, Quentin Tarantino, David Hasselhoff, Lady Gaga, Lily Tomlin, Jamie Lee Curtis, Tatum Channing, Jennifer Lawrence, Matt Damon, Sylvester Stallone... Oli kuin Kuka kukin on -kirjan henkilöt olisivat yhtäkkiä päättäneet ilmestyä paikalle samanaikaisesti.

Julianne Moore
Julianne MoorePaul Buck / EPA

Silmiinpistävää oli, kuinka äärettömän hoikkia tähdet oikeasti ovat – kamera lisää kiloja. Myös heidän ihonsa oli viimeisen päälle hoidettu ja tarpeen tullen kiristetty, mikä onkin välttämättömyys säälimättömien kirkkaiden tv-valojen ja teräväpiirtokameroiden edessä.

Naisten muotiväreinä hehkuivat viininpunainen, oranssi, vaaleanpunainen ja klassinen musta. Julianne Moore erottui edukseen sähkönsinisessä iltapuvussa, joka toi esiin hänen porkkananpunaiset hiuksensa.

Tähdet tuntuivat kilpailevan keskenään siitä, kuka saapuisi paikalle viimeisenä. Mitä myöhemmin nimittäin tulee, sitä tärkeämpi tähti. Voiton vei Leonardo DiCaprio. Hän osasi ajoittaa saapumisensa juuri oikeaan aikaan. Leon paineltua mattoa pitkin protokollamestari ilmoitti, että tilaisuus on päättynyt.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Lue seuraavaksi