1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kodin tuholaiset saa karkotettua ilman myrkkyjäkin

Koit, luteet ja torakat ovat käyneet nykykodeissa suhteellisen harvinaisiksi. Muurahaisia, turkiskuoriaisia ja sokeritoukkia sen sijaan riittää, ja niiden torjumiseen löytyy myös myrkkyjä lempeämpiä konsteja.

luonto
Sokeritoukka liima-ansassa
Liima-ansat ovat tehokkaita aseita taistelussa sokeritoukkia vastaan.Anna Sirén / Yle

Nykyasuntojen tiiviit rakenteet ja lämpimät vaatesäilöt ovat tehneet lopun monen tuholaishyönteisen menestyksestä. Koit, russakat ja luteet pärjäävät nykyaikaisissa tiloissa aiempaa huonommin, mutta kyllä kiusanhenkiä löytyy, tietää tuholaistorjuja Kaarlo Satimus.

– Yleisin haittaeläin on varmaankin muurahainen. Se tykkää betonipohjaisista rivi- ja omakotitaloista, joiden styroksit lämmittävät mukavasti ja joista täytehiekkaa on kiva kantaa ulos.

Muurahaisgeelipurkkeja
Anna Sirén / Yle

Jos muurahaisista haluaa lopullisesti eroon, kannattaa tarmo suunnata sisätilojen sijasta puutarhaan.

– Sisällä talossa on vain satelliittipesiä. Isot pesät ovat ulkona istutusten lähellä, siellä muurahaiset hyödyntävät kirvoja. Ulkopesät pitää tuhota jollakin hyväksytyllä myrkyllä kesän aikana, Kaarlo Satimus neuvoo.

Vähemmän myrkyllisenä konstina voi hankkia ansan, joka asetellaan muurahaisten kulkureitille.

– Ansaan laitetaan pieni makea tai proteiinipitoinen syötti, johon annostellaan pieni määrä torjunta-ainetta. Sillä muurahaiset sitten omatoimisesti myrkyttävät itse itsensä.

Sokeritoukka muuttaa pahvilaatikossa

Toinen yleinen kiusa on sokeritoukka, joka leviää koteihin teollisuuden ja kaupan puolelta pahvitavaran mukana.

– Sokeritoukan reitti on vaikea katkaista, koska se saattaa lisääntyä piilossa vuoden-pari ja tulla esiin vasta sitten.

Sokeritoukat viihtyvät keittiön kaappien alaosissa, kylpyhuoneissa ja saunoissa. Noin sentin mittainen hyönteinen etsii ruokaa pimeässä ja vipeltää karkuun kun valo sytytetään.

Kaarlo Satimus neuvoo asettelemaan toukkien suosikkipaikoille liima-ansoja, joilla saadaan suurin osa kiikkiin.

Kuoriaiset kerätään liima-ansaan

Liima-ansa
Anna Sirén / Yle

Kotitaloissa tuttu vitsaus ovat myös turkis- ja ihrakuoriaiset, joka viihtyvät talon täytteissä hyvin ja kestävät kylmyyttäkin.

– Talojen vinteille saattaa kertyä kärpäsiä, jotka kuoltuaan ovat yhdessä siitepölyn kanssa hyvää ravintoa turkis- ja ihrakuoriaiselle.

Jos kuoriaiset levittäytyvät asuintiloihin, neuvoo Satimus rakentamaan niille tahmean ansan.

– Puutarhaliikkeistä saa liima-ansoja. Ansa suojataan paperikolmiolla ja siihen asetetaan vaikka kissanruokaa syötiksi. Kun kuoriaiset jäävät kiinni liimaan, ne alkavat kuolleena houkuttaa toisiaan. Silloin saadaan kerralla siivottua suuri joukko hyönteisiä pois ja saatetaan välttyä kemialliselta torjunnalta.

Menestyksekkään metsästysrupeaman jälkeen kutsumattomia vieraita voi joskus joutua kiittelemäänkin.

– Joissakin tapauksissa sokeritoukkien tai esimerkiksi viemärikärpästen suuri määrä voi paljastaa vesivahingon tai viemärivian. Ötökät toimivat indikaattoreina, Kaarlo Satimus sanoo.

Lue seuraavaksi