Puudutko heikosti hammaslääkärissä? – Syynä voi olla hermon paikka

Piikkikammoisen ei kannata jättää neulapelon takia hammaslääkärikäyntiä väliin. Hyvä hammaslääkäri puuduttaa rauhallisesti ohuella neulalla, eikä asiakas välttämättä edes huomaa pistoa. Puudutusaineen vaikutus on kuitenkin yksilöllistä – toinen puutuu paremmin kuin toinen.

Kotimaa
Asiakkaalle tehdään juurihoitoa.
Heikki Rönty / Yle

Monella keski-ikäisellä on muistikuvia lapsuuden hammaslääkärikäynneistä. Lääkäri paikkasi hampaat puuduttamatta, ja jos puudutettiin, kipu iski kuin salama, kun rutinalla painettiin neula kitalakeen tai hampaan viereen.

– Puudutusta ei tarvitse pelätä. Jos potee piikkikammoa, voidaan puudutettava kohta pintapuuduttaa ensin geelillä ja vasta sitten neulalla, kertoo hammaslääkäri Teija Hillilä Kokko-Dentistä Kokkolasta.

Jos potee piikkikammoa, voidaan puudutettava kohta pintapuuduttaa ensin geelillä ja vasta sitten neulalla.

Hammaslääkäri Teija Hillilä Kokko-Dent

Hampaan poistossa ja juurihoidoissa puudutus on itsestäänselvyys, mutta moni haluaa turruttaa kivun myös paikkauksessa. Puudutuksella torpataan kipuviesti aivoihin. Tieto kivusta välittyy hermosoluissa sähköimpulssina, jonka kulun puudutusaine estää.

Miksi puudutusaine ei aina tehoa?

Nykyiset nopeavaikutteiset puudutusaineet sisältävät yleensä artikaiinia ja lidokaiinia. Vaikutus on yksilöllistä, toiset tarvitsevat puudutetta enemmän kuin toiset. Puudutetta voidaan lisätä, mutta ei yli maksimiannosten.

Joskus hoidettava hammas ei tunnu puutuvan millään. Näin käy, jos hammasta ympäröivä kudos on pahasti tulehtunut. Tulehdus muuttaa kudoksen pH:n happamammaksi, jolloin puudutusaineen on vaikeampi imeytyä hermosolun pinnan läpi.

– Silloin yritetään vain saada lääke hampaaseen ensiavuksi. Seuraavalla hoitokerralla yleensä jo puudute tehoaa, kun hammasta on saatu rauhoitettua, sanoo Hillilä.

Toisinaan puutumattomuuden syynä on yksinkertaisesti anatomia eli hermo ei kuljekaan juuri siinä kuin anatomian oppikirja näyttää.

– Puudutusaine laitetaan paikallisesti lähelle hermoa, josta se imeytyy hermoon. Jos hermo ei kuljekaan siinä, missä suurimmalla osalla ihmisistä, pisto osuu väärään kohtaan, eikä aine imeydy oikeaan paikaan.

Allergiat harvinaisia

Puudutusten haittavaikutukset ovat hammaslääkäri Teija Hillilän mukaan harvinaisia. Monissa puudutteissa on yhtenä aineosana adrenaliini, joka supistaa verisuonia, pidentää puudutusaineen vaikutusta ja vähentää verenvuotoa hoidettavalla alueella. Adrenaliini ei sovi kaikille, joten esimerkiksi sydänongelmista kärsiville käytetään adrenaliinittomia puudutteita.

– Jotkut voivat olla myös allergisia joillekin puudutteen aineille. Tyypillisimmät oireet ovat silloin huono olo ja pyörrytys. Vakavin ja onneksi harvinainen on hengenahdistus ja anafylaktinen shokki. Onneksi puudutteissa on valinnanvaraa, jos yksi ei sovi, kokeillaan toista, sanoo Hillilä.