1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornioon tulossa panimo ja tislaamo – oululainen Sangen aloittanee tuotannon jo keväällä

Panimotoiminta saa jatkoa Torniossa entisissä Lapin Kullan tiloissa. Oululainen Sangen Oy on perustamassa entisen oluttehtaan tiloihin pienpanimotoimintaa ja suunnitelmissa on myös tislaamo.

Tislattujen alkoholijuomien valmistus
Lapin Kullan entisen oluttehtaan rakennuksia Torniossa.
Paula Hiljanen / Yle

Oululainen Sangen Oy on valmistelemassa panimon ja tislaamon perustamista Tornioon. Aiesopimuksen mukaan entisiin Lapin Kullan oluttehtaan tiloihin tulisi 1,5 miljoonan litran pienpanimo.

Sangen Oy julkistaa panimohankkeesta osakeannin helmikuun 10. päivä, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

– Tavoitteena on 1,5 miljoonaa euroa, jotka käytettäisiin Tornion panimon ylösajoon ja laitehankintoihin. Jos anti ei toteudu sataprosenttisesti, voimme kuitenkin aloittaa tuotannon vaiheistetusti, Ahokas sanoo.

Tuotanto on määrä aloittaa nopeasti, sillä ensimmäiset erät Torniossa pantua olutta on määrä saada myyntiin elokuussa Oulussa järjestettävillä Qstock-festivaaleilla.

– Sanotaanko näin, että nyt tästä ei ole enää paluuta, naureskelee Ahokas.

Pienpanimon valtti on monipuolisuus

Tuotannon aloittamisen tiellä on vielä jonkin verran byrokratiaa. Esimerkiksi aiottu tislaamo vaatii omat lupansa. Ahokkaan mukaan lupamenettelyt voivat muodostua pullonkaulaksi, mutta hän on kuitenkin luottavainen asian etenemisestä.

Lapin Kullan aikana oluttehtaan päätuote oli peruslager. Sangen aikoo tehdä Torniossa lageriakin, mutta pienpanimon valtti on monipuolisuus, sanoo Mikko Ahokas.

– Nykytrendihän on sillä lailla, että halutaan maistella erilaisia tuotteita. Pienpanimotoiminta mahollistaa jopa useiden kymmenien eri olutlaatujen yhtäaikaisen valmistamisen ja silloin ei puhuta mistään massatuotteista, Ahokas sanoo.

– Lageritkin toki kuuluvat tuotevalikoimaan.

Tislaamo voisi aloittaa ginillä

Tornion tislaamossa voitaisiin tehdä esimerkiksi viskiä, mutta olutta väkevämpien alkoholijuomien valmistus alkaisi todennäköisemmin esimerkiksi ginistä tai akvavitista.

– Näihin voidaan sekoittaa pohjoisia yrttejä ja makuja ja tätä kautta voidaan tuoda vähän erikoisempaakin yrttisekoitusta markkinoille.

Oululainen Sangen Oy on viime vuonna perustettu oululainen yhtiö, joka valmistaa alkoholijuomia. Yhtiön keskittyy tällä hetkellä tuotekehityslaboratorion toimintaan.

Lapin Kullan oluttehdas sulki ovensa Torniossa vuonna 2010.

Lue seuraavaksi