Tanskalainen avustusjärjestö Trampolinhuset taistelee valtion tiukkaa pakolaispolitiikkaa vastaan

Kööpenhaminalainen taitelijakeskus Trampolinhuset ei anna periksi. Tanskan hallitus lopetti kokonaan köyhän yhdistyksen valtiontuet, mutta Trampolinhuset aikoo tulevaisuudessakin jatkaa turvapaikanhakijoiden auttamista.

Yle maailmalla
Kööpenhaminalainen taitelijakeskus Trampolinhuset.
Kööpenhaminalainen taitelijakeskus Trampolinhuset. Pihalla olevat polkupyörät kertovat paikan suosiosta.YLE / Anders Grudd

Vaikka virallinen Tanska kiristää pakolaispolitiikkaansa, moni maan kansalaisjärjestöistä yrittää edelleen kaikin voimin helpottaa turvapaikanhakijoiden tilannetta.

Auttamisen halusta syntyi myös taitelijakeskus Trampolinhuset (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2010 perustettu taitelijakeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille kodinomaisen ympäristön, jossa on tarjolla lakiopillista neuvontaa, tanskan kielen opiskelua ja tutustumista tanskalaiseen elämäntyyliin.

Vanha, kaksikerroksinen talo Kööpenhaminen laitamilla avaa ovensa neljä kertaa viikossa turvapaikanhakijoille. Kävijöitä on kymmeniä, runsaan 500 neliön kokoiset tilat on saatu kodikkaiksi. Luksusta ei ole tarjolla, mutta pakolaiset näyttävät silminnähden viihtyvän turvasatamassaan.

Kyse on demokratiasta

– Halusin pelastaa tanskalaisen demokratian, Trampolinhusetin johtaja, Morten Goll vastaa kasvot peruslukemilla kysymykseen, miksi hän aikanaan päätti perustaa taiteilijakodin.

Trampolinhusetin perustaja Morten Goll
Trampolinhusetin perustaja Morten Goll halusi pelastaa tanskalaisen demokratian.YLE / Anders Grudd

Gollin mukaan Tanska on siirtynyt enemmistön diktatuurin, jossa heikompiosaiset, kuten turvapaikanhakijat, on jätetty lähestulkoon oman onnensa nojaan.

– Köyhyys, eristäytyminen ja uhriutuminen, Goll listaa turvapaikanhakijoiden ongelmia.

Goll kertoo esimerkin Tanskaan tulleesta turvapaikanhakijasta, joka ei ollut nähnyt yhdeksään vuoteen yhtään ainutta tanskalaista Punaisen Ristin työntekijöitä lukuun ottamatta.

Mutta Tanskassa kun ollaan, jostakin yritetään myös löytää ratkaisu vaikeaan tilanteeseen.

Pakolaiset tekevät itse parannusehdotuksia

Rahaa taiteilijakeskuksella ei ole pakolaisille antaa, mutta paljon on silti tehtävissä.

– Me annamme turvapaikanhakijoille mahdollisuuden auttaa itse itseään, Goll sanoo.

Ohjaaja opettaa turvapaikanhakijalla pyörän korjausta.
Tanska on pyöräilymaa. Tässä opetellaan fillarin korjausta.YLE / Anders Grudd

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat pääsevät itse mukaan päätöksentekoon.

Turvapaikanhakijat ja Trampolinhusetin henkilökunta ideoivat yhdessä ehdotuksia maahanmuuttajien jokapäiväisiin ongelmiin.

Kun sitten hakupaperi lähtee minne tahansa virastoon, siihen on lisätty yhdessä ideoitu parannusehdotus olemassa olevaan tilanteeseen.

Usein ratkaisu on yksinkertainen ja halpa – ja sillä on suuremmat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi kuin pelkällä raha-anomuksella.

Naisilla omat vuorot

Trampolinhusetissa on erikseen naisten omia vuoroja, jolloin miehillä ei ole taloon asiaa.

Pakolaisnaisten asema on tunnetusti monessa suhteessa erityisen hankala. Monet naisturvapaikanhakijat ovat joutuneet esimerksiksi raiskauksen tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, toisilla on takanaan vaarallinen matka kumiveneellä Eritreasta.

Tone Olaf Nielsen auttaa pakolaisnaisia.
Tone Olaf Nielsen auttaa pakolaisnaisia.YLE / Anders Grudd

– He ovat vahvoja naisia, ja me vain kerromme heille, minkälaisia laillisia oikeuksia heillä on Tanskassa turvapaikanhakijoina, naisten ongelmiin keskittynyt Tone Olaf Nielsen kertoo.

Hallitus lopetti tukemisen

Taiteilijakoti Trampolinhuset toimii tukien ja vapaaehtoisten avustusten turvin. Osa henkilökunnasta tekee töitä ilman palkkaa opettaakseen turvapaikanhakijoille tanskaa tai vaikkapa polkupyörän korjausta.

Suositun turvasataman tulevaisuus ei ole vaakalaudalla, mutta taloudellisesti sillä on edessä tiukkoja aikoja. Ainakaan valtiovalta ei halua enää olla mukana talkoissa, joissa turvapaikanhakijoiden asemaa pyritään parantamaan.

Tanskan keskustaoikeistolainen, maahanmuuttovastaiseksi luonnehdittu hallitus lopetti joulukuussa kokonaan 200 000 euron vuosittaisen tukensa Trampolinhusetille.