Hyppää sisältöön

"Bowie lähti huipulla, saappaat jalassa"

Sunnuntaina kuolleen David Bowien viimeiseksi jäänyt levy Blackstar ilmestyi perjantaina Bowien 69-vuotispäivänä. Ylen populaarimusiikin vastaava tuottaja Juhani Kansi kuvailee Bowien uran loppua huikeaksi.

David Bowie esiintymässä Montreaux'n jazz-festivaaleilla Sveitsissä 18. heinäkuuta 2002. Kuva: Fabrice Coffrini / EPA

Muusikko David Bowielta jäi jättiläisen jalanjälki populaarikulttuurin historiaan, kuvailee Yleisradion populaarimusiikin vastaava tuottaja Juhani Kansi.

Juhani Kansi Kuva: Musiikki & Media

– Bowiella oli kyky säveltää, sanoittaa ja sovittaa musiikkia, jossa oli jotakin olennaista ajanhengestä, Kansi huomauttaa.

Bowien musiikista huokui hänen kiinnostuksensa kulttuuriin laajasti. Usein kameleontiksi kutsuttu Bowie vaikutti moneen muusikkoon paljon eläessään. Kansi uskoo Bowien vaikutuksen näkyvän vielä pitkään uusien sukupolvien käydessä läpi vanhaa.

Bowie oli merkittävä esikuva myös monille suomalaisille muusikoille.

– Ismo Alanko on Suomen David Bowie. Ei hän näytä samalta, mutta yhtä lailla Alanko on tehnyt kunnianhimoisesti musiikkia ja vaihtanut tyyliä levyltä toiselle, Kansi aprikoi.

Kymmenen vuoden hiljaiselo päättyi kokeellisiin albumeihin

Juhani Kansi kuvailee Bowien loppu-uraa huikeaksi. Hän ei julkaissut levyjä kymmenen vuoteen. Sitten 2013 päivänvalon näki kokeellinen The Next Day -albumi. Viime perjantaina, 69-vuotispäivänään, hän julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa_ Blackstarin_.

– Hän lähti huipulla, saappaat jalassa, Kansi kuvailee.

Bowie esiintyi viimeisen kerran Suomessa Seinäjoen Provinssirockissa kesäkuussa 2004. Pari päivää myöhemmin hän sai sydänkohtauksen ja keskeytti silloisen kiertueen.

Bowie kuoli eilen sunnuntaina 69-vuotiaana sairastettuaan syöpää puolitoista vuotta. Muusikko ei antanut haastatteluja yli kymmeneen vuoteen, eikä hänen sairaudestaan ollut aiemmin kerrottu julkisuuteen. Viimeiseksi jääneellä levyllä voi kuitenkin huomata Bowien käsittelevän sairauttaan.