Koe uusi yle.fi

Sympaattisesta saukosta tuli kuvaajien suosikki – kellii lumessa, esittelee kalasaalistaan

Kymmenet ihmiset ovat päivystäneet Lahdessa saadakseen kuvan kaupunkilaissaukosta. Muistikorteille on tallentunut hellyyttäviä kuvia niin saukon ruokailuhetkistä kuin hangessa löhöilystä. Saukko ei ole arastellut kuvaajiaan, päinvastoin.

Kotimaa
Saukko kurkkaa kameraan.
Sanna Mäkinen

Lahden Vesijärven rantamaisemissa on viime päivinä kuhissut luontokuvaajia eri puolilta maata. Kaikki ovat halunneet saada oman kuvansa sulaan poukamaan ilmestyneestä saukosta.

Paikka sijaitsee noin kilometrin päässä Lahden keskustasta, ja vieressä on teollisuustoimintaa, asutusta ja venesatama. Kaupunkilaissaukosta on jaettu parissa päivässä kymmeniä, jollei satoja, kuvia sosiaalisessa mediassa.

Lahtelainen Sanna Mäkinen bongasi saukkokuvat Facebookin kaupunkiryhmästä, ja päätti, että haluaa nähdä somehitiksi nousseen eläimen omin silmin.

Mäkinen vietti saukkoapajilla kahtena päivänä monta tuntia. Hän ei ole aiemmin nähnyt saukkoa luonnossa.

– Saukko sukelteli ja kalasteli. Muutamassa kuvassa näkyy kalakin saukon suussa. Ihan kuin olisi saalistaan tullut oikein esittelemään. Saukkoa oli upeaa katsella, kun yleensä taitavat olla aika arkoja. Tämä yksilö vaikuttaa olevan linssilude.

Saukko tirsoilla.
Saukko makoili hetken lumessa selällään, jolloin siitä sai loistavan tilannekuvan. Kovasta pakkasesta aiheutuva vesihöyty vaikeutti kuvaamista vastarannalla, Arto Ketola kertoo. Arto Ketola

Saukko ja samalla sulalla viihtyvä minkki kiinnostivat myös keravalaista Arto Ketolaa. Hän päivysti Lahdessa kamera valmiudessa viisi tuntia höyryävän sulan vieressä ja sai kuvan saukosta makoilemassa hangessa.

– Kuvassa saukko kieriskelee lumessa innoissaan. Se oli asennossa hetken, jolloin siitä sai loistavan tilannekuvan. Kovasta pakkasesta aiheutuva vesihöyry vaikeutti kuvaamista vastarannalle.

Kuvaaja neuvoo: Sula koski on paras bongauspaikka

Ketola luonnehtii saukkoa mielenkiintoiseksi vesieläimeksi.

– Se on peto ja samalla kovin sympaattinen eläin, hän sanoo.

Saukko sukelsi ja tuli viereeni alle metrin päähän mussuttamaan ahventa.

Arto Ketola

Ketola on aiemmin kuvannut saukkoja Nukarinkoskella Nurmijärvellä, mutta siellä saukkoja ei ole hänen mukaansa tänä talvena näkynyt.

– Talvella on rajoitetusti valoa, joten kovin pitkälle ei voi päiväressuja tehdä saukkojen perässä.

Ketolan mukaan sulat kosket ovat parhaita paikkoja tavata saukko.

– Monesti niiden näkeminen vaatii kärsivällisyyttä ja odottelua koskien reunoilla. Viime talvena näin Kuusamossa Käylän koskella saukon, joka kiusasi koskikaraa.

Ketola kuitenkin muistuttaa, etteivät kuvaajat menisi liian lähelle Lahdessa suuren suosion saavuttanutta saukkoa, ettei eläin häiriintyisi.

– Siellä oli viikonvaihteessakin moni metrin päässä kuvaamassa. Toisaalta, itse kuvailin saukkoa vastarannalta 500 mm optiikalla, kun saukko sukelsi ja tuli viereeni alle metrin päähän mussuttamaan ahventa. En sitten tiedä, häiritsevätkö sitä ihmiset.

Saukko aukoo suutaan.
Päivi Leinonen värjötteli pakkasessa saadakseen kuvan Lahden Polttimon sulan saukosta. Päivi Leinonen

Ilmakuplista näkee, missä saukko sukeltaa

Säännöllisesti Lahden rantamaisemia kuvaava Päivi Leinonen on hänkin käynyt seurailemassa saukon touhuja. Kuvaamista on rajoittanut ainoastaan pakkanen, joka on kovimmillaan laskenut pariinkymmeneen asteeseen.

Leinonen kertoo saukon pyörineen vedessä pitkään.

– Saukko oli kiven kolossa, varmaan metrin päässä minusta. Ei arastellut yhtään. Moni sanoi, että ihmeen kesy se on, kun päästä niin lähelle. En ole koskaan aiemmin kohdannut saukkoa.

Leinonen kertoo, että saukko kierteli rantoja, kurkki jään raoista ja sukelteli.

Saukko jäällä.
Juha Nikula toivoo, etteivät ihmiset hätistelisi saukkoa tai pyrkisi kuvaamaan sitä liian läheltä. Juha Nikula
Saukko jään reunalla.
Sanna Mäkinen

– Ilmakuplista näki, missä se meni. Kannatti päivystää, vaikka olin umpijäässä.

Saukko kiinnosti myös Juha Nikulaa. Hän kertoo saukon kalastelleen ja syöneen saaliitaan rannalla.

– Ei se pahemmin ihmisistä välittänyt. Saukko on leikkisä ja touhukas otus.

Saukko reissaa ruuan perässä

Eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen sanoo, ettei ole mitenkään tavatonta bongata saukkoa läheltä asutusta tai vaikka kaupungin keskustaa. Saukot liikkuvat ruuan perässä pitkiäkin matkoja.

Saukot ovat mainioita vesseleitä.

Heidi Kinnunen

– Ne menevät kalaan jään alle. Tuntoviikset auttavat seuraamaan pimeässä kalojen liikkeitä.

Saukko kelpuuttaa ravinnokseen kalan lisäksi esimerkiksi sammakot ja äyriäiset. Lihaakin se voi syödä, jos tarjolla on.

Jos saukon reviirille tulee ihmisiä, eläin voi käyttäytyä hyvinkin tuttavallisesti.

– Saukot ovat mainioita vesseleitä. Kesällä niitä näkee harvoin, joten talvi on erityistä aikaa bongaamiseen. Ihmisten mielestä saukot ovat usein leikkisiä ja hauskoja otuksia, jotka eivät ehkä ehdoin tahdoin hakeudu ihmisen seuraan, mutta eivät välttämättä pelkääkään. Jos saukko on kohdannut ihmisiä, se voi olla hyvinkin tottunut.

Saukko ui.
Sula vesi ja sen uumenissa uivat kalat houkuttelevat saukkoa. Sanna Mäkinen