Hyppää sisältöön

Muotiasiantuntijan neuvo silmälasien käyttäjille: "Antakaa harmaan kasvaa"

Suomalaiset suosivat silmälasikehyksissään paljon punaista väriä. Muotiasiantuntija Jaakko Selinin mukaan muualla Euroopassa punaista ei juurikaan osteta, vaikka väri pukisi monia. Kehysten uudeksi hittiväriksi Selin povaa kullansävyä.

Kuva: Yle

Muun muassa muotiasiantuntijana tunnetuksi tullut Jaakko Selin saa hyvin aikansa kulumaan metrossa tai bussissa. Hän huvittelee miettimällä, minkälaisia silmälasikehyksiä voisi muille matkustajille suositella. Selin kiinnittää huomiota muun muassa ihmisten vaatetukseen, silmien, ihon ja hiusten väriin.

– Mietin mikä kehys edustaisi hänen yleisväriään tai olisi sille hyvä kontrasti. Punahiuksisille sopii hienosti turkoosi ja blondille hyvin vaaleat tai ihan tummat kehykset.

Kulta taas tulossa

Muun muotimaailman tapaan myös silmälasikehysmuodissa on nyt Selinin mukaan katto korkealla ja seinät leveällä.

– Eli kaikki on muotia. Sitten on näitä muotikiertoja. Esimerkiksi pyöreät kehykset ovat tulleet uudestaan. Etenkin alle 35-vuotiaat ovat niistä innostuneita. Sitä vanhemmat ehkä ajattelevat, ettei enää ikinä pyöreitä.

Kultaisista kehyksistä muotitoimittaja povaa uutta trendiä.

– Kulta on kovaa vauhtia tulossa. Se ei ihan vielä näy, mutta lähivuosina nuoret alkavat haluta kullansävyisiä kehyksiä.

Punaiset kehykset suomalaisten juttu

Silmälasikehyksissä ei ole nyt yhtä hallitsevaa muotiväriä, vaan tarjonta on kirjavaa.

– Värillä voi hyvin tuoda esiin persoonallisuutta. Väri kiinnittää alitajuisesti ihmisten huomion, toteaa Selin.

Jostain syystä punaiset kehykset ovat erityisesti suomalaisten juttu. Muotiasiantuntijan mukaan punainen väri sopii monelle, mutta punaisia kehyksiä eivät Euroopassa tai Skandinaviassa käytä oikeastaan ketkään muut kuin suomalaiset.

– Ja niitä käytetään paljon. Alan messuilla ulkomaalaiset edustajat taputtavat käsiään, kun suomalaiset ostajat tulevat. Nyt myydään punaista, he innostuvat! 

Mansikan- ja paloautonpunainen on silti suomalaisillekin liikaa.

–Eniten käytetään lilan- ja viininpunaisia sävyjä.

Anna harmaan kasvaa!

Selinin tunnustautuu harmaan ystäväksi. Ainakin hiuksissa. Lempiasiakkaikseen hän mainitsee naiset, jotka ovat sanovat luopuneensa kamppailusta harmaita hiuksia vastaan.

– Sanon heille aina, että vihdoinkin! Antakaa harmaan tulla! Metallinväriset hiukset tuovat ihan uusia elämyksiä kehysten valintaan.

Selinin mukaan niihin sopivat esimerkiksi kirkkaat violetit, kylmät siniset ja metallivärit.